Hopp til innhold

Han er på nett minst seks timer daglig

En fersk undersøkelse viser at ungdom bruker mer tid foran PC-skjermen. Folkehelsesjef er bekymret over utviklingen.

Dilan Shwane bruker mange timer daglig på nett

PÅLOGGET: Dilan Shwane er elev på Greveskogen videregående i Tønsberg. Han anslår at han bruker fem-seks timer på nett daglig, etter skoletid ...

Foto: Thor Olav Moen

– Jeg kommer hjem fra skolen i firetiden, og er på nett til rundt klokken ti, sier elev ved Greveskogen videregående, Dilan Shwane.

Eleven holder kontakt med både venner han ser daglig, og folk han tidligere gikk på skole med, dette gjør han via PC-en.

Han understreker at han også møter folk ute.

Elevrådsleder Johanne Archer på greveskogen videregående og Christian Tidemann(t.v) og Dilan Shwane

"ALLTID PÅ": Elevrådsleder Johanne Archer på greveskogen videregående leder i skolemiljøutvalget Christian Tidemann (t.v.) og VG3-elev Dilan Shwane er alle mye på nett, nær sagt hele tiden.

Foto: Thor Olav Moen

– Alltid pålogget

Leder i elverådet, Johanne Archer, opplever at hun og andre elever bruker stadig mer tid foran skjerm, på ulike sosiale medier, både i skoletiden og etter skolen.

Elevrådsleder Johanne Archer Greveskogen VGS

MER TID: Elevrådsleder Johanne Archer er i likhet med sine medelever mye på nett og sosiale medier. Kanskje for mye?

Foto: Thor Olav Moen

– Vi er alltid pålogget. Når vi ikke er på skolen er det på nettet vi snakker sammen, sier hun.

– Går utover skolen

Christian Tidemann er leder i skolemiljøutvalget på Greveskogen, han medgir at han selv er blant dem som er mye, kanskje for mye, på nett. Det kan gå utover blant annet skolearbeidet.

pålogget hele tiden

ONLINE: Christian Tidemann er leder i skolemiljøutvalget på Greveskogen videregående. Han medgir at han er pålogget "nesten alltid", og at det går utover skolearbeidet.

Foto: Thor Olav Moen

– Veldig mange unge i dag bruker utrolig mye tid på nettet. Egentlig ved alle anledninger de har, når som helst og hvor som helst, sier han og anslår at han selv er på sosiale medier mellom seks og syv timer daglig.

– Tidstyv som må begrenses!

Folkehelsesjef Rune Kippersund i Vestfold fylkeskommune er ikke veldig begeistret over utviklingen.

– Tallene for ungdoms skjermbruk er høye. Over halvparten bruker mer enn tre timer daglig foran skjerm. Utenom skoletid. En stor gruppe bruker enda mer tid. Det er ikke bra, sier Kippersund til NRK.

Ungdom bruker flere timer daglig foran skjermen. Dette kan skape muskel- og skjelettplager.

– Vi ser her en passiv livsstil som ikke er heldig for kroppen. Voksne har mye muskel- og skjelettplager. Dette henger sammen med skjermbruk, og gir mye fravær fra jobb. Det kan vi forvente også hos ungdom, dessverre, sier Kippersund.

Rune Kippersund

LIKER DET IKKE: Folkehelsesjef Rune Kippersund i Vestfold fylkeskommune liker ikke utviklingen, og mener det vil bli et folkehelseproblem fremover.

Foto: Helena Rønning / NRK

Han påpeker at skjermene utgjør en stor konkurrent for tiden til de unge. Det går utover blant annet skolen og skolearbeidet. Han tror de voksne, først og fremst foreldrene, må sette grenser og veilede de unge bort fra skjermen.

– Dette er tidstyver, sier folkehelsesjefen.

Presenteres i dag

Ungdata 2017 er en landsdekkende undersøkelse hvor over 240.000 elver i ungdomsskole og videregående har deltatt. Nær 10.000 av dem fra Vestfold.

Undersøkelsen og resultatene presenteres på en stor konferanse i Tønsberg i dag. Der møtes 300 beslutningstakere fra kommuner, fylker, stat, politikere og elever for å drøfte funnene.

– Det er viktig å ta funnene i Ungdata på alvor, avslutter folkehelsesjef Rune Kippersund.