Skatefest på Tjøme

Til helgen samles flere av verdens beste skatere på Tjøme. På Europas nest største skaterampe skal de lære ungene noen av de gjeveste skatetriksene.

Skating på Tjøme

HØYT: På Europas nest største skaterampe skal noen av verdens beste skatere lære unge og lovende skateentusiaster høythengende triks.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Det är helt grymt, sier den svenske skateprofilen Pontus Björn som er imponert over hva ildsjelene har fått til på Tjøme.

– Den første gangen vi var her, var det bare halvparten av det som er her nå, og så har de bygget ut etter hvert som interessen har økt, sier Pontus Björn.

Skater Pontus Björn

GRYMT: Den svenske skateprofilen Pontus Björn er imponert over hva ildsjelene har fått til på Tjøme.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Sammen med 24 andre proffskatere skal han samle barn og unge til en skikkelig skatefest på Tjøme. For femte året på rad blir det Skategalla, og svenske Björn tror verdensstjernene hvert år ser frem til noen dager i den lille kommunen.

– Det handler ikke så mye om konkurranse. Vi har skateskole på dagen og avslutter med en oppvisning, forteller Björn som setter pris på at det skaper en avslappet stemning. Det blir nok av konkurranser i det daglige.

– Her kan man bare skate og ha det gøy.

Utviklet seg

Skaterampa på Tjøme har gradvis vokst år for år, og Thomas Låhne fra Tjøme skateklubb er stolt over hva en gjeng entusiaster har greid å få til.

Thomas Låhne

ENTUSIAST: Thomas Låhne fra Tjøme skateklubb er stolt over hva de har fått til på Tjøme.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Det er Norges største rampe, og den er på høyde med X-Games-rampene, men litt bredere, forteller Thomas Låhne. Rampen er for øvrig Europas nest største rampe.

– Når proffene går opp på run, hvor høyt oppe er de?

– Vi har en svenske som er helt oppe på tre-fire meter over 4,2 meter. Så han er sju-åtte meter opp i lufta på en planke med sandpapir på, sier Låhne som mener skating er en trygg sport å sende ungene på.

– Det hender at det går et håndledd og litt småtteri, ellers er det lite skader i sporten.

Lærer mye

Barn og unge som kommer hit til helgen, får trolig noen solide tips. Totalt har de 25 instruktørene sanket 19 X-Games-medaljer.

Lukas Solli Fosshaug

GLEDER SEG: Lukas Solli Fosshaug er en av de 80 som har fått plass på skateskolen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Det blir gøy, jeg gleder meg mest til konkurransene, sier Lukas Solli Fosshaug som har fått en av de 80 plassene på skateskolen.

Skategallaen har også trukket til seg en gammel skatelegende. Rich Lopez er 48 år gammel og har skatet i 31 av dem. Han skal i hvert fall prøve å vise de unge at alder ikke har noe å si, men det koster.

– Iblant føler jeg meg ung når jeg skater, men etterpå føles det som jeg har blitt påkjørt av en bil, sier Lopez og gliser.

Skater Rich Lopez

VETERAN: Amerikanske Rich Lopez (48) har skatet i 31 år, og har fortsatt mye å by på i rampen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK