Skagerak Energi: Aldri opplevd liknende

Snøfallet sist uke førte til rekordlang periode med rød beredskap.

Rune Tveitan, Morten Grønvold og Frode Thorsen i Skagerak Nett

NORMAL DRIFT: Fortsatt må trær fjernes og ødelagte komponenter byttes ut, men arbeidet som gjenstår skal gjennomføres med normal drift.

Foto: Bjørn Harry Schønhaug

Etter elleve dager med full beredskap, er det endelig over for denne gang.

Slik starter en pressemelding fra Skagerak Energi torsdag formiddag. Klokken 09.00 kunne de nemlig avslutte elleve dager med rød beredskap, og gå tilbake til normal drift.

Rød beredskap vil si at de samler alle ressursene de har, inn mot en spesiell situasjon. Denne gangen var det for å rette feil på strømnettet. Alt annet arbeid ble avsluttet i perioden.

– Alt skriver seg tilbake til mandag, tirsdag og onsdag forrige uke, da det kom veldig mye tung, våt snø som la seg på ledninger og trær, sier kommunikasjonssjef i Skagerak Energi, Thor Bjørn Omnes, til NRK.

– Trær knakk over ledningene og ledningene ble tunge av is, som gjorde at vi fikk veldig mange feilsituasjoner. Så kom det ny nedbør på lørdag som gjorde at de trærne som ikke hadde brukket, brakk.

De aldri før har vært i rød beredskap i så lang tid.

– Dette er veldig lenge. Sist gang vi hadde en lang periode, mener jeg var i november 2016. Da var det fem dager. Nå har det altså vært en fordobling.

Glad ingen ble skadd

Selskapet opplyser at de ansatte har jobbet under ekstremt krevende forhold i perioden.

Fordi mye av arbeidet foregår om natta og i dårlig vær, påpeker Omnes at potensialet for personskader helt klart er til stede.

– De ansatte har lagt ned utrolig mye arbeid, og vi er veldig stolte av at de har gjort det uten at vi har fått en eneste skade på de ansatte.

Flere tusen berørt

Skagerak Energi har cirka 193 000 nettkunder i Grenland og Vestfold. Omnes forteller at 3000–5000 av dem har vært berørt. Enkelte var uten strøm i over 40 timer.

– Noen steder har det vært veldig krevende fordi de har hatt mange og lange avbrudd, sier Omnes.

Nå er situasjonen en helt annen, og kun noen få mangler strøm torsdag ettermiddag.

Uten strøm på sykehjem

Blant de berørte kundene var Lardal sykehjem. Der var strømmen til og fra i et par dager forrige uke.

– Alt blir mer tungvint, men det var ikke noe dramatikk. Vi hadde full kontroll både på pasientene inne og brukerne ute, sier leder Bente Adas til NRK.

Sykehjemmet har aggregat som gir den mest nødvendige strømmen.

– I tillegg tente vi opp i peisen i storstua. Det gikk veldig greit. Det var ikke kaldt ute, og vi har vært gjennom dette før, så vi klarer å håndtere det, sier hun.