Setter seg i gjeld for å kjøpe julegaver

– Det er en kulturell greie i Norge å kunne gi og få gaver. Hvis man ikke klarer å være med på kjøpepresset, føler man seg kanskje som en taper, sier gjeldsrådgiver.

Julegaver

BLÅMANDAG: Det kan være hyggelig å gi barna mange og fine julegaver, men å dra kredittkortet før jul kan gi blåmandag i januar.

Foto: Kvale, Jens / SCANPIX

Vi kommer til å bruke 10 700 kroner per innbygger i detaljhandelsbedrifter i desember i år, anslår Handelsorganisasjonen Virke.

– «Alle» skal gi og få gaver

Kolsvik er vant til fortvilte mennesker med kredittgjeld på kontoret sitt. Hvert år får NAV Tønsberg 200 nye henvendelser fra folk som trenger økonomisk veiledning.

Hege Kolsvik

FINN MULIGHETENE: Ifølge Hege Kolsvik, gjeldsrådgiver ved NAV Tønsberg, kan man gjøre grep for å slippe kredittgjeld etter å ha kjøpt julegaver.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Mange foreldre som velger å lukke øynene, de drar kortet for å glede barna. Flere våkner kanskje til en blåmandag i januar, sier Hege Kolsvik, gjeldsrådgiver ved NAV Tønsberg.

Etter julehøytiden tar flest personer kontakt for å få hjelp.

– Det er en kulturell greie i Norge å kunne gi og få gaver. Klarer du ikke å være med på kjøpepresset, føler du deg kanskje som en taper, sier Kolsvik.

Sterke i pengegaloppen

– Foreldre må gå foran som et godt eksempel og være sterke. Jeg skjønner at foreldre fortviler, de ønsker det beste for ungene sine og bruker mye penger på dem, sier tenåringsmammaen Mona Reppe.

Mona Reppe

STÅ IMOT PRESSET: Tenåringsmamma Mona Reppe har gode erfaringer med å sette grenser for barna når det gjelder å kjøpe dyre julegaver.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

Helt siden de tre barna hennes var små, har hun vært klar på at hun ikke kan kjøpe de dyreste gavene til jul. Hun har gode erfaringer med å sette grenser.

– De har aldri ønsket seg jakker til flere tusen kroner, de vet at det er uaktuelt. Har de hatt større ønsker, så har de ønsket seg penger de kan spare, forteller Reppe.

Å få gaver til flere tusen kroner gir ikke barna noe reelt forhold til det som kommer videre i livet, mener Reppe.

– Mine to eldste barn har flyttet ut. De har takket meg mange ganger for at de ikke er bortskjemt. Det gjør livet lettere når de nå skal klare seg med lite penger i studietiden, sier hun.

Større forventninger

Ifølge Kolsvik kan det være vanskelig å kutte ned på julegavene, til tross for dårlig råd eller økonomiske problemer.

– Jo eldre barna er, jo større blir forventningene om å få dyre julegaver. Mange tørr nok ikke å være åpen om at de ikke har råd til like dyre julegaver som de kjøpte i fjor, sier Kolsvik.

Rådet til foreldre er å ta kontakt med andre i familien, for å høre om det er mulig å spleise.

– Det er fort gjort at det blir renter hvis man trekker kredittkortet, advarer Kolsvik.

Hun minner om at barn forstår mer enn man tror.

De trenger omsorg, kjærlighet og tak over hodet mer enn dyre gaver, sier hun.