Hopp til innhold

Regnbuefargene inntar gressmatta

Ungdom skal nå spille med kapteinsbind i regnbuens farger. – Målet er å forandre en gammeldags og satt kultur i norsk fotball, sier spillerutvikler.

Ung fotballspiller med regnbusefarget kapteinsbind.

NYE KAPTEINSBIND: Flere fotballkretser har bestilt kapteinsbind fra Vestfold.

Foto: Espen Kirknes/NFF Vestfold

Norges Fotballforbund i Vestfold er bokstavelig talt først på banen for å gjøre det lettere for fremtidens proffspillere å åpne skapdøra.

Nå skal alle kapteiner på by- og kretslag i Vestfold stille i regnbuefarget kapteinsbind på alle sine kamper. Også flere andre fotballkretser i landet har bestilt bindene.

NFF Vestfold innfører regnbuefargede kapteinsbind

INKLUDERENDE KAPTEINSBIND: Som først i landet vil NFF Vestfold innføre regnbuefargede kapteinsbind i alle sine by- og kretslagskamper.

Foto: Espen Kirknes / NFF Vestfold

Spillerutvikler i NFF Vestfold, Espen Kirknes, er mannen bak de nye kapteinsbindene.

Målet er å forandre en gammeldags og satt kultur i norsk fotball, og gjøre det lettere for homofile på og utenfor banen. Da er det viktig å starte med de unge, sier han.

– I Vestfold er det over 1000 fotballag, og det favner veldig mange spillere og familiemedlemmer. Sånn sett er fotballbanen et viktig utstillingsvindu for hva vi ønsker å synliggjøre.

Espen Kirknes, mannen bak de regnbuefargede kapteinsbindene

MANNEN BAK KAPTEINSBINDET: Espen Kirknes tror at regnbuefargede kapteinsbind vil øke bevisstheten til folk på og utenfor fotballbanen.

Foto: Guro Hatlo / NRK

– Viktig med trygghet

Sandefjordspiller Kristoffer Pinås (17) stiller seg bak NNF Vestfolds nye kapteinsbind og mener de kan hjelpe. Han tror det blir enklere for hans generasjon å komme ut av skapet.

– Jeg vil jo tro at hvis man går ut og fronter at det ikke er farlig å stå frem som homofil – at folk kommer til å akseptere deg uansett, så vil det hjelpe, sier Pinås.

Kristoffer Pinås synes det er fint at det settes fokus på homofili på fotballbanen.

FOR ÅPENHET: Kristoffer Pinås synes det er fint at det settes fokus på homofili på fotballbanen slik at det blir lettere å være åpne om legningen sin.

Foto: Guro Hatlo / NRK

17-åringen kjenner ingen som er åpne homofile i sitt fotballmiljø, men han tror de finnes. Og det har han nok rett i.

Det anslås at mellom 3–5 prosent av Norges befolkning har en annen legning enn heterofil. Altså cirka 1 av 20. Det vil si at det sannsynligvis er gutter i fotballmiljøet til Pinås som skjuler sin homofile legning.

– Det burde ikke være en skam å være homofil, sier Pinås. – Uansett hvilken legning man har, burde man føle seg velkommen på fotballbanen, legger han til.

– Det er alltid noen stygge slangord som går på homofili som kan bli slengt ut på treninger og sånn, og det blir man i hvert fall utrygg av, sier Pinås.

Og klubbene har tydeligvis tatt dette på alvor. Få dager etter at NFF Vestfold nylig la ut de regnbuefargede kapteinsbindene for salg, er rundt 1000 bind bestilt. Flere av bestillingene kommer fra klubber utenfor Vestfolds grense.

En privatsak

Kirknes er glad for det store engasjementet, og håper at dette vil forandre en ukultur langt utenfor fotballbanen.

– Målet er at alle kan være seg selv fullt ut i et fotballmiljø, og vise de utenfor fotballmiljøet at åpenhet kan være en fin greie.

Men han legger til at det kan være vanskelig å stå frem som homofil, og at det fortsatt er en privatsak. Det viktigste for Kirknes er ikke at de homofile tar skrittet ut av skapet.

– Vi vet at det er psykisk helse bare det å vise at de blir sett, og det er viktig for oss, avslutter Kirknes.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark