NRK Meny
Normal

– Det er helt forferdelig

Pelsbutikkeier reagerer på bildene av alvorlig skadet mink. Men hun tror motebildet definerer etterspørselen av pels.

Skadet mink på norsk pelsdyrfarm

Dette er en av flere skadet mink som har blitt avdekket på norsk pelsdyrfarm.

Foto: Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet

Det er snart ti år siden regjeringen lovte vesentlige forbedringer i behandlingen av pelsdyr.

NRK kunne i går vise nye bilder fra norske pelsdyrfarmer, som ifølge Dyrebeskyttelsen Norge viser at ingenting har bedret seg i næringen, til tross for at de har fått utallige beskjeder om å rydde opp.

– Helt forferdelig

Butikken Pelsatelier ble åpnet i Tønsberg i 1980. I 1994 overtok Jannicke Romøren Eriksen. Buntmaker Eriksen sier at saken kom nokså brått på.

Eriksen

Butikkinnehaveren er sjokkert over bildene av skadet mink.

Foto: Rune Jensen / NRK

Hun har ikke merket noen reaksjoner fra kundene hittil, men er forferdet over bildene NRK viste på Dagsrevyen i går.

– Jeg har ikke merka så mye til det i dag. Men jeg har sett bildene. Det er helt forferdelig. Slikt vil vi ikke ha det under noen omstendigheter. Alle som driver med dyr vet jo at det kan forekomme skader, både på husdyr og oppdrettsdyr, men dette er helt forkastelig, sier buntmakeren til NRK.no

Motebildet som avgjør

Eriksen tror at bildene av skadet mink i trange bur kan påvirke salget av pels. Men hun sier at det er motebildet som hovedsakelig avgjør etterspørselen.

– Det kan nok hende det skader salget, men vi merker ikke så veldig mye til det sånn konkret. For oss spiller moten veldig stor rolle. Når de største moteskaperne i verden bruker pels i kolleksjonen sin så merker vi veldig godt at de bruker det, fordi det øker salget vårt sammen med kalde dager, forteller buntmakeren.

– Hva tenker du om framtiden for bransjen?

– Når det kommer til farming så vil jeg stille krav til at farmerne må ha alt under kontroll, vi vil ikke ha gjentatt dyremishandling her i landet, sier Eriksen.