Vil ha Larvik med i reiselivssamarbeid

Porsgrunn ønsker et formalisert reiselivssamarbeid med Larvik og Bamble om deres felles fjordområde.

Håøya

Øyene i Langesundsfjorden tilhører tre forskjellige kommuner. Bildet viser utsikten fra Storefjell på Håøya i Porsgrunn.

Foto: Roger Gundersen

Skjærgårdsøyene ligger tett i tett i Langesundsfjorden på fylkesgrensa mellom Telemark og Vestfold. Sandøya, Bjørkøya, Siktesøya og Håøya ligger i Porsgrunn kommune.

Langøya ligger i Bamble kommune. Geiterøya, Stokkøya, samt Store Arøya, Lille Arøya og Vesle Arøya ligger i Larvik kommune.

Langs kysten i de tre kommunene ligger tettsteder som Brevik i Porsgrunn, Stathelle og Langesund i Bamble og Helgeroa og Nevlunghavn i Larvik.

Artikkelen fortsetter under kartet

Kart Langesundsfjorden
Foto: Google maps

Nå har rådmannen i Porsgrunn invitert Larvik med på et formalisert kommunesamarbeid om natur og kulturbasert reiseliv i det felles fjordområdet.

– Stor interesse for å utvikle noe sammen

Målet er å finne en mer formalisert samarbeidsform. Både på kort og lang sikt er det behov for felles tenkning, mener Porsgrunn kommune i et brev til rådmennene i Larvik og Bamble.

– Vi har jo et felles øyrike ute i fjorden som tre kommuner deler på. Vi ser og hører at det er stor interesse for å utvikle noe sammen der ute, sier saksbehandler i Porsgrunn kommune, Øystein Halvdan Lie, til NRK.

Les også:

Utvidet båtrute

Et tettere samarbeid er allerede i gang. Passasjerbåten i fjorden inkluderer nå også Siktesøya i Porsgrunn på sin rute.

– Ferga går jo mellom Langesund og Helgeroa. I år prøvde vi ut et anløp på Siktesøya. Det har bidratt til å åpne den øya opp for publikum fra Helgeroa og Langesund, sier Lie.

Han legger ikke skjul på at samarbeidet kan utvides til å gjelde andre felles utfordringer.

– Å kunne utvikle reiselivsrelatert næring kan generere utvikling på andre ting igjen, sier Lie.

Larvik holder døra på gløtt

Larvik kommune vil ha nye møter før en eventuell politisk sak fremmes.

– Vi har deltatt på noen innledende møter, men har vært preget av at reiselivsorganiseringen vår er uavklart, sier assisterende rådmann i Larvik, Jan Arvid Kristengård, til NRK.

Han forteller at Opplev Larvik-konkursen har påvirket i hvor stor grad Larvik vil engasjere seg i reiselivssamarbeidet med Porsgrunn og Bamble.

Les også:

– Vi holder døra åpen, og vil selvfølgelig i første omgang i nytt møte med Porsgrunn kommune for en videre tenking om dette. Deretter vil vi vurdere om vi skal ha en politisk behandling av dette, sier Kristengård.