Hopp til innhold

Har sett seg lei på at folk reiser gjennom Vestfold

Nå vil de skape et tilbud som får turistene til å stoppe opp og bli i noen dager.

Nils M. Apeland og Eli Saastad

Det vil koste flere hundre millioner å gjennomføre prosjektet. Men Nils M. Apeland og Eli Saastad har tro på at det skal la seg gjennomføre.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

240 000 innbyggere, 14 000 hytter med 1,5 millioner gjestedøgn i året og 1,2 millioner gjestedøgn pr. år på hotell. Utenlandske turister kommer inn i fylket via Torp, eller fergene i Horten, Larvik og Sandefjord. Det meste ligger til rette for at Vestfold skal være en turistmagnet av et fylke.

Men slik er det ikke mener en gruppe på fire privatpersoner, som nå har gått sammen om å stifte selskapet Vestfold Opplevelsespark AS:

Målet er å skape en samlende opplevelse i Vestfold.

– Vårt utgangspunkt er at Vestfold er et veldig spennende fylke. Det har masse å by på. Flott kultur, interessant historie, produkter, tjenester og fantastiske tilbud. Men lite av dette er samlet. Vi vil presentere Vestfold på en engasjerende måte i en stor opplevelsespark for familier.

Tusenfryd som ligger ute på en kolle utenfor Oslo samler nesten 500 000. Hvorfor skulle vi ikke klare å samle et par hundre tusen mennesker her i Vestfold også?

Nils M. Apeland

Det sier kommunikasjonsrådgiver Nils M. Apeland. Han har gått sammen med konsulent Eli Saastad, arkitekt Sigmund Sontum og arealplanlegger Carl Erik Fagernæs.

Les også:

Masse å ta av

– Da kan folk komme å oppleve alt fra hvalfangsthistorien fra Sandefjord, Thor Heyerdahls fantastiske univers med Kon-Tiki, middelalderhistorie, vikinghistorie fra Tønsberg og opplevelser knyttet til Hortens posisjon som teknologi-by eller Edvard Munchs periode i Åsgårdstrand. Spennende opplevelser som kan gjøre at folk stopper her, og bruker en dag eller to, i stedet for å reise til Oslo eller Kristiansand, sier Apeland

Initiativtakerne mener det er nok av andre spennende attraksjoner og aktivitetstilbud å velge imellom:

  • Vestfolds vikinghistorie
  • Edvard Munchs virke i Åsgårdstrand
  • Horten, Stavern og Nevlunghavns militære og maritime historie
  • Vestfolds varierte mat- og drikkeproduksjon
  • Næringslivssuksesser med opprinnelse i Vestfold
  • Musikk- og kulturopplevelser knyttet til kjente Vestfold-navn

– Vi tar tak i ting som er her i fylket. Det er Vestfolds egen historie, den er unik. Det er den vi skal gjøre om til gull og gjenskape i en park, sier Saastad.

– Kristiansand dyrepark samler nesten 900 000 besøkende i året. Tusenfryd som ligger ute på en kolle utenfor Oslo samler nesten 500 000. Hvorfor skulle vi ikke klare å samle et par hundre tusen mennesker her i Vestfold også, spør Apeland.

Les også:

Gode tilbakemeldinger

I 2,5 år har de holdt kortene til brystet og snakket med ordførere, næringslivsfolk, investorer, fylkesmannen, banker, ja kort fortalt mennesker som kan være interessert i å bidra. Nå går de for første gang ut offentlig med planene.

– Tilbakemeldingene har vært gode. Nå skal vi videreutvikle ideer rundt investering og finansiering og vi skal gå videre med noen av de tomtealternativene vi har på blokka.

Det er Vestfolds egen historie. Den er unik.

Eli Saastad

De har definert et behov for en tomt på rundt 1000 mål, med beliggenhet nær E18. Og de tror at parken kan omsette for flere hundre millioner kroner pr. år, uten at det går utover de allerede eksisterende stedene.

– Vi ønsker å være et slags utstillingsvindu for resten av Vestfold. Så i stedet for å se på dette som en trussel, bør de se på dette som en mulighet, sier Apeland.

Les også:

Flere hundre millioner kroner

Foreløpig er prosjektet i konseptutviklingsfasen.

– Det vil jo ta tid, det er ikke noe lite prosjekt. Men vi har planlagt en god stund, sier Saastad.

– Hva vil det koste da?

– Det krever investeringer over tid. Vi snakker om flere hundre millioner kroner, med en oppstartskostnad på kanskje 10–15 millioner for å få det prosjektert, kalkulert og gjort ferdig. Så nå skal vi snart ut å lete etter investorer, avslutter Apeland.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark