Hopp til innhold

– La barna leke røykfritt

Passiv røyking er verre for barn enn for voksne. Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) oppfordrer til å holde alle landets lekeplasser røykfrie.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke oppfordrer til røykfrie lekeplasser.

Sandefjord kommune er blant de første kommunene i landet til å henge opp skilt på alle kommunale lekeplasser.

– Da LHL lokalt spurte om å få henge opp skilt på alle våre lekeplasser, så vi på det som et flott tiltak for å bedre folkehelsa, sier driftsleder for park- og idrettsseksjonen i Sandefjord kommune, Knut Magnar Asgrimplass.

På fredag ble det første skiltet hengt opp på en kommunal lekeplass i sentrum av leder Gila Engevik og nestleder Yngvar Næss i LHL i Sandefjord.

«Besteforeldreaksjonen»

Aksjonen, som har fått navnet «Røykfrie lekeplasser», kaller LHL selv for en besteforeldreaksjon. Bakgrunnen for det er at det hele startet med nettopp en bestemor.

Les også:

– Jeg så alltid noen som røkte på lekeplassen midt opp i ungene, når jeg besøkte lekeplassen med mitt barnebarn. Det synes jeg er ganske unødvendig, sier Janet Sandø.

Hun forhørte seg med Porsgrunn kommune, hvor lekeplassen de pleide å besøke ligger, om det var noe de kunne gjøre. Da fikk hun først beskjed om at lekeplasser ikke er omfattet av tobakksskadeloven.

LHL

Janet Sandø og generalsekretær i LHL, Frode Jahren, viser stolt frem skiltet LHL har laget i forbindelse med aksjonen.

Foto: Anders Bergersen

Etter flere oppslag i mediene bestemte likevel kommunen seg for på sette opp et skilt på lekeplassen hvor de oppfordrer besøkende til ikke å røyke.

– Det overrasker meg at ikke lekeplasser er omfattet av loven. Den utvidede røykeloven har jo tatt veldig hensyn til barna ellers, sier Sandø.

Har vært diskutert

Fungerende avdelingsdirektør Anniken Owren Aarum i Helsedirektoratet sier til NRK.no i en e-post at innføring av røykfrie uteområder der barn ferdes også på fritiden har vært diskutert, men har så langt ikke blitt regulert.

– Vi har imidlertid, ved lovendring i fjor, fått en egen bestemmelse i loven som på generelt grunnlag skal verne barn mot passiv røyking, sier Aarum.

I lovens § 28 står det at «Barn har rett til et røykfritt miljø. Den som er ansvarlig for barn skal medvirke til at denne retten blir oppfylt». Det er ingen sanksjoner knyttet til bestemmelsen, men den er ment å være holdningsskapende.

Viktige rollemodeller

I dag regulerer ikke tobakksskadeloven utendørs røyking, med unntak av uteområder ved skoler, barnehager og inngangspartier til helseinstitusjoner og offentlige virksomheter.

Men det betyr ikke at ikke holdningskampanjer kan bidra til å gi barn en hverdag uten passiv røyking.

– Voksne må være gode rollemodeller. Vi må klare å styre vår lyster og ta hensyn til barna, sier Sandø.

Yngvar Næss

Nestleder i LHL i Sandefjord, Yngvar Næss, er strålende fornøyd med at Sandefjord kommune støtter opp om LHLs aksjon.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Nestleder for LHL i Sandefjord, Yngvar Næss, er enig med Sandø, og har selv dårlig samvittighet for å ha røyket sammen med sine barn.

– Jeg har sluttet å røyke nå, og etter det har jeg fått enda bedre forståelse for hvordan det er å bli utsatt for passiv røyking, sier Næss.

Han er nå godt i gang med å engasjere resten av lokallaget slik at skiltene kan komme opp så raskt som mulig. Og han oppfordrer alle til å bestille gratis skilt av LHL dersom de ønsker å henge opp et på en lekeplass i sitt nærområde.

Det er kjent at passiv røyking gir økt risiko for blant annet ørebetennelse, luftveisinfeksjoner og astma hos barn. I tillegg puster barn raskere enn voksne, noe som fører til at de får i seg mer røyk. Næss er nå strålende fornøyd med at kommunen tar barnas helse på alvor.

– Nå kan vi bare håpe at folk tar oppfordringen på alvor, og lar barna får leke i et røykfritt miljø, avslutter Næss.

Les også:


Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark