John Ingar Øverland, rådgiver for frø og proteinvekster hos Norsk Landbruksrådgivning, forklarer hvorfor man i 2016 markerer FNs år for kjernebelgvekster over hele verden.
– Tanken er nok det å skaffe mat lokalt, og utnytte ressursene som ligger i å dyrke belgvekster som ikke krever gjødsling på samme måte som andre vekster.
Et av målene med markeringen er å få folk til å spise mindre kjøtt og mer av disse vekstene. Det skal være bra for både klima og helse.
Og selv om tilgang på lokalproduserte belgvekster er viktigere i utviklingsland enn i Norge, mener Øverland at det også i Vestfold bør produseres mer.
– Vi har mye erter og bønner til fabrikk. I tillegg har vi ganske mye åkerbønner. Vi ser at det er store muligheter for å dyrke belgvekster her.
Anbefalt råvare
I dag brukes kjernebelgvekster ofte som dyrefôr. Rådgiveren håper at flere nå inspireres til å bruke de som mat, og presiserer at dette ikke betyr at man må slutte å spise kjøtt.
– Men kan vi produsere for vegetarianere, så gjør vi gjerne det, sier Øverland.
Leder av kokkelauget i Vestfold, Trond Andresen, var på plass da kjernebelgvekstenes år ble markert på Gjennestad i Stokke.
Han mener erter, bønner, soya og linser er gode eksempler på næringsrike råvarer som egner seg godt til matlaging.
– Et godt alternativ til ris og poteter, som man kanskje kan bli litt lei av, forklarer Andresen.
– Noe er dyrt, men det er ikke mange gram som skal til for å dekke kostholdsbehovet. Det er veldig mettende og har langsiktig virkning i kroppen.