Hopp til innhold

Ønsker at flere skal spise belgvekster

2016 er kjernebelgvekstenes år. Norsk Landbruksrådgivning mener det er mulig å øke produksjonen i Vestfold.

Belgvekster i Stokke

BELGVEKSTER: Tirsdag ble FNs år for kjernebelgvekster markert på Gjennestad i Stokke.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

John Ingar Øverland, rådgiver for frø og proteinvekster hos Norsk Landbruksrådgivning, forklarer hvorfor man i 2016 markerer FNs år for kjernebelgvekster over hele verden.

– Tanken er nok det å skaffe mat lokalt, og utnytte ressursene som ligger i å dyrke belgvekster som ikke krever gjødsling på samme måte som andre vekster.

Et av målene med markeringen er å få folk til å spise mindre kjøtt og mer av disse vekstene. Det skal være bra for både klima og helse.

Og selv om tilgang på lokalproduserte belgvekster er viktigere i utviklingsland enn i Norge, mener Øverland at det også i Vestfold bør produseres mer.

– Vi har mye erter og bønner til fabrikk. I tillegg har vi ganske mye åkerbønner. Vi ser at det er store muligheter for å dyrke belgvekster her.

John Ingar Øverland

VIL HA MER: Landbruksrådgiver John Ingar Øverland mener det er mulig å øke produksjonen av belgvekster i Vestfold.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Anbefalt råvare

I dag brukes kjernebelgvekster ofte som dyrefôr. Rådgiveren håper at flere nå inspireres til å bruke de som mat, og presiserer at dette ikke betyr at man må slutte å spise kjøtt.

– Men kan vi produsere for vegetarianere, så gjør vi gjerne det, sier Øverland.

Leder av kokkelauget i Vestfold, Trond Andresen, var på plass da kjernebelgvekstenes år ble markert på Gjennestad i Stokke.

Han mener erter, bønner, soya og linser er gode eksempler på næringsrike råvarer som egner seg godt til matlaging.

– Et godt alternativ til ris og poteter, som man kanskje kan bli litt lei av, forklarer Andresen.

– Noe er dyrt, men det er ikke mange gram som skal til for å dekke kostholdsbehovet. Det er veldig mettende og har langsiktig virkning i kroppen.

Trond Andresen

– NÆRINGSRIKE: Trond Andresen, leder av kokkelauget i Vestfold, skryter av kjernebelgvekstenes egenskaper.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK