Hopp til innhold

Husk at det gamle passet blir ugyldig

Skaffer du deg et nødpass, men finner det gamle igjen når du kommer hjem fra reise, må du likevel søke om nytt pass.

Nødpass

NØDPASS: I fjor utstedte politiet i Vestfold 557 nødpass. På landsbasis var tallet 29 685. Fordi det ordentlige passet ditt blir ugyldig idet du får et nødpass, må du uansett skaffe deg et nytt pass, selv om du finner det gamle igjen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Skal du ut av landet i påskeferien og ikke finner passet ditt, eller det har gått ut på dato, har du dårlig tid. I utgangspunktet tar det ti dager fra du søker om nytt pass, til du får det hjem i postkassa. Men det finnes en reserveløsning om du oppdager at passet ikke er gyldig litt for sent.

– Et nødpass er i utgangspunktet en litt dårlig løsning. Det er mye lettere å forfalske, og risikoen for id-tyveri øker. Et nødpass koster også like mye som et ordinært pass. Men hvis landet du skal reise til godtar nødpass, får du reist på turen du har bestilt. Det er en venn i nøden akkurat der og da, sier Anne Marie Almaas, seksjonssjef hos politiets publikumssenter i Stokke.

Det er altså ikke alle som godtar nødpass. USA og Dubai er eksempler på dette. Almaas anbefaler reisende å gå inn på landsider.no, og sjekke hva som gjelder for det landet du skal til.

– Den reisende har selv ansvar for å sjekke dette.

– Hva om en ikke finner passet sitt, skaffer seg et nødpass, men så finner det ordinære passet sitt når en kommer hjem igjen?

– Hvis noen sier til oss at de har forlagt passet sitt og de får et nødpass, gjør vi dem oppmerksomme på at det passet som fremdeles er gyldig blir ugyldiggjort i våre systemer, og ikke kan brukes. Hvis de finner det igjen, skal de levere det inn til passkontoret, sier Almaas.

Har du fått nødpass før?

Gruppeleder Grethe Inselseth ved politistasjonen på Torp Sandefjord lufthavn opplyser at fra 1. januar 2016 ble det innført at du må levere nødpasset tilbake etter reisens slutt.

Du får heller ikke så mange nødpass du vil.

Vanligvis får du ikke nødpass hvis du allerede har fått utstedt nødpass to ganger i løpet av de siste fem årene. Det samme gjelder hvis du tidligere har mistet et nødpass, eller latt være å levere det inn etter avsluttet reise.

I 2017 ble det utstedt 29 685 nødpass i Norge, opplyser Politidirektoratet. I 2016 var tallet 26 650. De oppfordrer folk til å sjekke utløpsdatoen på sine pass, og eventuelt bestille time for nytt pass i god tid før avreise.

– Det er et mål å holde antall utstedte nødpass så lavt som mulig. Nødpass kan utstedes til personer som på grunn av nært forestående reise ikke kan avvente utstedelse av et ordinært pass. Nødpasset er bare gyldig for en kort periode, og for den aktuelle reisen, sier seksjonssjef John Kristian Thoresen i direktoratet.