Hopp til innhold

De to vanligste julemat-tabbene.

To forglemmelser går igjen.

Ribbe i ovnen.

JULEMAT: Matrådgiver anbefaler å tine ribba i kaldt vann dersom det må gå fort.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Opplysningskontoret for egg og kjøtt får flere tusen spørsmål om julematen gjennom sitt kommunikasjonskonsept Matprat. Både sosiale medier, mail og telefon blir brukt.

Matrådgiver i Matprat, Bjørn Tore Teigen, forteller at de får mellom 100 og 200 spørsmål hver dag de siste tre ukene før julaften.

Spørsmål om hvordan svoren blir sprø, når ribba skal tas opp av fryseren eller hvor lenge pinnekjøttet skal dampe, går igjen.

Det er også spesielt to tabber som går igjen jul etter jul. Det ene er at man har glemt å ta opp ribba fra fryseren, det andre handler om å vanne ut pinnekjøttet.

Dersom du har glemt å ta opp ribba

Dersom klokka fortsatt ikke er mer enn 12 julaften, er det mulig å gjøre en frossen ribbe klar til klokken 17, ifølge Teigen.

Her er metoden han foreslår dersom man har glemt å ta ribba opp fra fryseren:

  • Plasser den frosne ribba i en plastvakuumpose, og legg den så ned i en balje eller oppvaskkum med kaldt vann. Kaldt vann fungerer bedre enn varmt vann fordi det «trekker» kulden ut av ribba. Varmt vann skaper derimot grobunn for bakterievekst, og forandrer utsiden slik at ikke kjøttet tar til seg krydder like bra.
  • Knekk opp ribba litt innimellom. Da skal ribba bli tint i løpet av to timer.
  • Strø litt salt og pepper på ribba, og sett den inn i ovnen. Da er den ferdig i løpet av.

– Ideelt skulle man ha saltet og pepret ribba dagen før, men resultatet blir helt fint på denne måten også. Det blir kanskje 90–95 prosent av hva det ville blitt uten forglemmelsen, sier Teigen.

Noen feil kan imidlertid ikke rettes opp. Et år kontaktet en familie Teigen fra hytta på Beitostølen. De hadde lagt fra seg ribba i bagen på varmekablene i gangen, og glemt den der i tre dager.

– Hadde de åpnet døren, hadde ribba gått ut på egen hånd, smiler Teigen. Rådet ble å kontakte nærmeste hotell, og høre om ikke de hadde noen ferdige ribbebiter til overs.

Dersom du har glemt å vanne pinnekjøttet

Det er forskjellige meninger om hvor lenge pinnekjøttet bør stå i vann før det dampes. Jo lengre det står i vann, desto mykere og mindre salt blir det.

– På Voss mener mange at det holder å vanne pinnekjøttet i 6 timer, mens det vanligste på østlandet er at kjøttet skal stå i vann i 30 timer, sier Teigen.

Likevel finnes det råd dersom man ikke får satt pinnekjøttet i vann før på formiddagen julaften:

  • Legg pinnekjøttet i en gryte, ha vann over og kok opp vannet. La det koke i 10 – 15 minutter.
  • Tøm vannet, fyll på og kok opp igjen.
  • Gjør dette fire – fem ganger. Kokeprosessen skal gjentas til kjøttet løsner fra bena, da er det klart til å spises.
  • Eventuelt kan man legge pinnekjøttet under grillen i stekeovnen for en siste bruning.

– Da har du mulighet til å få et helt ok pinnekjøtt, men det vil nok oppleves som litt saltere enn mange er vant til.

Pinnekjøtt

TRADISJON: Mange har pinnekjøtt på tallerkenen julaften.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK