NRK Meny
Normal

Nå kan alle se middelalder-avtalen

Et bevart orginaldokument fra middelalderen er fra nå av tilgjengelig på Slottsfjellsmuseet i Tønsberg.

David Gjerp og Erling Lae

Fungerende biskop David Gjerp i Tunsberg og fylkesmann Erling Lae åpnet utstillingen av Sættargjerden.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

En spesielt dokument fikk flere mennesker til å komme til kjelleren på Slotssfjellsmuseet i Tønsberg på søndag. Da ble det markert at folk nå kan se et nedtegnet forlik fra middelalderen i Vestfold.

Sættargjerden

Slik ser altså Sættargjerden ut. Dokumentet er godt sikret i kjelleren på Slottsfjellsmuseet.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

På UNESCOs liste

Siden dokumentet Sættargjerden er et forlik mellom kirke og kongemakt, var det også fungerende Tunsberg biskop David Gjerp og fylkesmann Erling Lae som åpnet utstillingen.

Fram til 25. august kan folk se Sættargjerden sikret inne i en uknuselig monter i et dunkelt rom på Slottsfjellsmuseet. Sættargjerden er et av få orginaldokumenter fra norsk middelalder som er bevart og som er på UNESCOs verdensarvliste for dokumenter.

Les også: Dette Har du aldri sett før

Et skinn fra middelalderen

Kalveskinn

Dokumentet Sættargjerden beskriver hva som er kirkelig og verdslig makt, hvem som har myndighet over folk, hvem som får skatteinntekter og hvem som har rett til domfellelse. Denne enigheten ble inngått og nedskrevet på latin på et stykke kalveskinn i i Tønsberg i 1277.

Sættargjerden havnet etter hvert i Danmark og er til vanlig i en samling Universitetet i København har. I forbindelse med Grunnlovs-jubileet og utstillingen " Power to the people" fikk Slottsfjellmuseet låne dokumentet.

Det er første gang Sættargjerden vises til publikum i Norge. Etter 25. august blir Sættargjerden sendt tilbake til København.