Hopp til innhold

Dette har du aldri sett før

I hundrevis av år har det ligger godt forvart i København. Nå er det hjemme igjen, men bare på utlån under streng bevoktning.

Sættargjerden

Den originale Sættargjerden ligger trygt forvart i en spesialmonter.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Foreløpig ligger det bak et rødt silkeforheng. I mellomtiden tikker en klokke i resepsjonen på Slottsfjellmuseet i Tønsberg ned sekundene mot offisiell åpning søndag 11. mai.

Men la oss begynne med begynnelsen. For en augustkveld i Tønsberg i 1277 satte kong Magnus Lagabøte og erkebiskop Jon Raude sine signaturer under det som er blitt kalt Sættargjerden . Dokumentet er et kalveskinn på 30 x 60 centimeter, og det er skrevet på latin med fjærpenn og blekk.

Maktkamp i middelalderen

Og det er slett ikke et hvilket som helst dokument, sier Lena Fahre, avdelingsdirektør ved Midgard historisk senter og Slottsfjellsmuseet.

– Dette handlet om maktkamp i middelalderen, om fordelingen av makt mellom kongen og kirken. Sættargjerden er ett av få originaldokumenter fra middelalderen som er bevart, og det står oppført på UNESCOs verdensarvliste for dokumentarv.

Beseglet med bivoks

Lena Fahre

Sættargjerden ble undertegnet av to sterke maktpersoner, sier Lena Fahre.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Fahre forteller at 22 viktige personer beseglet dokumentet med sine segl av bivoks etter undertegningen i Gråbrødreklosteret.

– Men totalt var det nok sikkert 100 – 150 personer til stede ved denne viktige hendelsen.

Ankom i hemmelighet

I 300 år har Sættargjerden vært oppbevart i en egen samling ved Universitetet i København, og ingen har tidligere fått låne det. Men for drøyt to måneder siden ble det klart at Slottsfjellsmuseet i Tønsberg var blitt funnet verdige til å låne det berømte dokumentet fra middelalderen.

– Vi får låne det i tre måneder i forbindelse med grunnlovsjubileet, og jeg synes det er utrolig morsomt å kunne vise det fram. Nå er det viktig å kjenne sin besøkelsestid, for 25. august blir det levert tilbake til Danmark.

Torsdag kveld kom Sættargjerden i all hemmelighet til Slottsfjellmuseet. Nå ligger det godt beskyttet i en spesialmonter, og på søndag dras det røde silkeforhenget til side. Det åpner utstillingen "Power to the people" som er en del av grunnlovsjubileet.