Hopp til innhold

Mobilbruk like farlig som fyllekjøring

Om du fomler med mobiltelefonen mens du kjører bil, kan det gi deg dårligere konsentrasjonsevne enn om du hadde 0.8 i promille.

Mobiltelefon-kontroll

I løpet av kort tid i formiddag skrev politiet ut åtte forelegg for ulovlig bruk av mobiltelefon under kjøring. Dagen før opplevde tolv andre bilister det samme i løpet av en halvannen time.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Du må stoppe en hvit varebil med grønne skilter. Han sitter og tekster på telefonen!

Politibetjent Stine Jensen står i skjul og betrakter trafikken i Tønsberg sentrum mens hun står i radiokontakt med stopp-posten lenger ned i gata.

Blåser i forbudet

UP på post

Politibetjent Stine Jensen synes det er skremmende mange som bruker mobiltelefonen ulovlig.

Foto: Robert Hansen / NRK

UP er ute på en av sine daglige kontroller, og denne gang er det først og fremst mobilbruk de ser etter. For selv om forbudet for bilister mot å snakke i håndholdt mobiltelefon ble innført allerede i 2000, er det mange som blåser en lang marsj i det.

Det fører til et forelegg på 1700 kroner dersom de blir avslørt. De 3–4 siste årene har antall forelegg ligget relativt jevnt på mellom 17500 og 19500 her i landet.

Skremt over mobilbruken

– Dette er skrekkelige tall, sier distriktsleder Øistein Krogstad i UP i Vestfold og Telemark. Han er skremt over at så mange tar sjansen på å bruke mobilen når de sitter bak rattet, og han ser nærmest daglig bilførere som vingler i veibanen mens de sitter med mobilen.

– Undersøkelser både i Storbritannia og Australia viser at bruk av håndholdt mobiltelefon bak rattet kan svekke oppmerksomheten mer enn om man har 0,8 i promille.

Høyere forelegg og prikker?

En rapport fra Transportøkonomisk institutt fra 2016 viser at en av fem bilførere sier at de bruker håndholdt mobiltelefon ofte eller av og til. Det er en nedgang i forhold til tidligere undersøkelser, og det skyldes nok delvis at flere har gått over til bruk av håndfri telefon.

Men mengden av forelegg er altså relativt stabil, og Krogstad spør seg om man kanskje bør vurdere å øke foreleggene og innføre prikkbelastning.

– Det kunne vært en interessant vurdering.

Stanset ambulanse

På stopp-posten i Tønsberg sentrum står politibetjent Thomas Rizi og vinker inn den ene bilen etter den andre. Bare i løpet av den korte tida som NRK er til stede, får åtte bilførere hvert sitt forelegg. En av dem er en ambulansesjåfør.

– Det er første gang jeg stanser en ambulanse for et slikt forhold. Men vi må gjøre jobben vår, og ingen slipper unna.

Kontroll mobiltelefonbruk

En ambulansesjåfør var en av dem som må betale en forelegg på 1700 kroner for å ha brukt mobiltelefonen under kjøring.

Foto: Robert Hansen / NRK