NRK Meny
Normal

Med hjertet på skjermen

Skal du sjekke hjertet ditt med en ultralydmaskin, er det veldig sannsynlig at den kommer fra Horten. Der ligger nemlig én av to verdensledende ultralydprodusenter som har spesialisert seg på hjertet.

Slik ser et hjerte ut på en ultralydmaskin

ULTRALYD: Sånn ser hjertet ut på en ultralyd.

Foto: Freddy S. Fagerheim / NRK

Teknologikonferansen

– Her ser vi venstre forkammer, venstre hovedkammer og klaffen mellom dem. Så ser vi aortaklaffene. Og trykker vi på en knapp til, så ser vi blodstrømmen gjennom hjertet mitt. Daglig leder hos GE Vingmed Ultrasound i Horten, Dagfinn Sætre, viser ivrig frem bedriftens hovedprodukt, den siste ultralydmaskinen de har utviklet.

Når du jobber i en bedrift som lager maskiner for å kontrollere hjertet, har du tydeligvis full kontroll på tilstanden til ditt eget hjerte, for i neste setning forteller Sætre at han har en liten lekkasje i aortaklaffen.

– Lekkasjen blir stadig større. Så på sikt må jeg kanskje gjøre noe med det, men foreløpig er det helt trygt, legger han til.

Globale

Den Horten-baserte bedriften er en del av noe veldig, veldig stort, nemlig General Electric. Et amerikansk og globalt konsern som driver med alt fra olje og gass til medisinsk utstyr, og det er her avdelingen i Horten kommer inn.

SE LANG VIDEO I SLUTTEN AV SAKEN.

98 prosent av det de lager i Horten, eksporteres til alle markeder i hele verden, og der er de enten nummer én eller nummer to. Mer enn 30 års erfaring har med andre ord gitt resultater. De eneste som klarer å dytte Hortens-bedriften ned på en andreplass, er en annen gigant, nemlig Phillips.

Mindre skjæring

Med stadig bedre og videreutviklede maskiner som viser skarpere og tydeligere bilder, til og med i tre dimensjoner, har legene fått lang bedre verktøy.

– Ultralyd er det viktigste hjelpemiddelet vi har innen hjertediagnostikk, og det er det vi bruker aller hyppigst. Det forteller overlege ved hjerteseksjonen på Sykehuset i Vestfold, Erlend Aune.

Overlege Erlend Aune med en hjerteultralydmaskin

MEST BRUKT: Ultralydmaskin for hjertet er det mest brukte diagnoseverktøyet for hjerteleger bruker. Det forteller overlege ved hjerteseksjonen hos Sykehuset i Vestfold, Erlend Aune.

Foto: Privat

– Før man fikk moderne ultralydmaskiner, var kirurgene mye dårligere forberedt på hva som kom til å møte dem under en hjerteoperasjon, enn hva de er nå. Av og til fikk man først en sikker diagnose etter at kirurgene hadde åpnet brystkassen på pasienten, forteller Aune.

Oppgraderinger

Ultralydmaskinene de lager i Horten, er stadig i utvikling, og hos GE Vingmed Ultrasound har de som mål å oppdatere programvaren til maskinene sine én gang i året. Vi kan tydelig se forskjell på bildene fra den ene oppgraderingen til den neste, så at programvare spiller en stadig større rolle, er tydelig. I tillegg til å oppgradere lages det andre supplerende maskiner.

De har blant annet utviklet en liten, bærbar modell som legen kan ta med seg ut i felten. Den er ikke stort større enn en smarttelefon. Dersom legen allerede i ambulansen på vei inn til sykehuset kan se på hjertet, kjøper de seg dyrebar tid.

I videoen under kan du se mer fra den verdensledende bedriften i Horten, blant annet den lille ultralydmaskinen.