Hopp til innhold

Her valgte Miljøpartiet De Grønne et blått samarbeid

– Vi ville gripe sjansen til å bli høyresidens miljøvaktbikkje, sier førstekandidat Lene Kjølner Lauritsen.

Lene Lauritsen Kjølner, førstekandidat i Miljøpartiet De Grønne i Tønsberg

UVENTET SAMARBEID: Miljøpartiet De Grønne i Tønsberg har inngått valgteknisk samarbeid med Frp, Høyre og KrF. – Med denne avtalen beviser vi virkelig at vi er blokkuavhengige, sier førstekandidat Lene Lauritsen Kjølner.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Valglogo

Miljøpartiet De Grønne i Tønsberg har inngått en valgteknisk intensjonsavtale med Høyre og Fremskrittspartiet, skriver Tønsbergs Blad.

Rett etter at avisa la ut artikkelen på nettsida si torsdag morgen, uttrykte en del velgere tydelig skuffelse over avtalen på sosiale medier.

Leserne brukte uttrykk som nitrist, skuffende og absurd, og også et medlem av Miljøpartiet De Grønne (MDG) stilte seg undrende til avtalen.

– Personlig synes jeg det er veldig rart at folk er mer opptatt av hvilken politisk side vi velger enn hva vi faktisk kan få til med dette samarbeidet, sier Lene Lauritsen Kjølner, førstekandidat i MDG Tønsberg, til NRK.

KrF er også med på den nye valgtekniske avtalen. Kjølner bedyrer at partiet hadde et åpent sinn for samarbeid med både høyre- og venstresiden.

– Vi hadde flere møter med Arbeiderpartiet (Ap). Men det var da Venstre begynte å forlange enemøter med Ap vi begynte å få fart på avtalen med Høyre og KrF.

Ifølge Kjølner har MDG hatt to møter med venstresida etter valget.

Ville bli miljøvaktbikkje

Kjølner sier at MDG inngikk den uvanlige samarbeidsavtalen fordi partiet ville gripe sjansen til å bli høyresidens miljøvaktbikkje.

– Vi føler at vi kan utgjøre en forskjell sammen med dem, og har mange politikere med oss. Vi tror at intensjonsavtalen kan resultere i en veldig god miljøavtale.

Hadde ikke Ap nok å tilby til at dere kunne samarbeide?

– Vi har hele tiden sagt at vi er blokkuavhengige, og det beviser vi nå. Vi har sagt at vi kan gå begge veier, derfor synes jeg ikke dette burde komme som noen kjempeoverraskelse. Med denne avtalen beviser vi også at vi er et miljøparti for alle- og for begge sider i politikken, sier Kjølner.

Kjølner gikk i sin tid selv ut av Høyre fordi hun ikke var enig i miljøpolitikken deres.

– Hvordan forklarer du da din støtte til Høyre?

– Vi er et helt forhandlingsutvalg som har inngått avtalen, det er ingenting personlig bak dette. Jeg har hele tiden hatt tro på at det har vært krefter i Høyre som har hatt intensjoner om god miljøpolitikk. I sonderingssamtalene har også Frp bevist at de har veldig gode miljøtanker, sier hun.

– Redd for å komme i skyggen

SV-politiker Lars Egeland skriver på bloggen sin at det å gå til høyre kan være et tegn på at MDG i Tønsberg er redd for å komme i SV og Venstres miljøpolitiske skygge.

– Jeg har sett mange meldinger fra Egeland i dag, og fra andre politikere på venstresiden. Etter å ha sett disse er jeg personlig veldig glad for at vi har tatt det valget vi har gjort. Jeg er temmelig sikker på at jeg ikke hadde opplevd den samme stormen på nettet fra høyresiden i politikken, svarer Kjølner.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark