Ledningskaos kan skape branner

Folk synder ofte ved bruk av skjøteledninger.

Ledningskaos kan gi dødsbranner

Ledningskaos kan gjøre til brann.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap (DSB) viser at det så langt i 2017 har oppstått sju husbranner fordi folk overbelaster eller bruker skjøteledninger feil.

Brannene startet på grunn av varmgang og nedsmelting av skjøteledninger.

Skjøteledning er for midlertidig bruk

Ut ifra basen ved brannstasjonen i Tønsberg jobber branningeniør Silje Eide med brannforebyggende arbeid. Hun bekrefter at det syndes mye med bruk av skjøteledninger i hus og heim.

– Når vi er ute på tilsyn, ser vi at det er utstrakt bruk av skjøteledninger. Dessverre ser vi også ofte at folk kobler til apparater som trekker mye mer strøm enn hva skjøteledningene er konstruert for. Dette kan føre til varmgang og nedsmelting av skjøteledningen, sier Eide.

Silje Eide, branningeniør i Vestfold interkommunale brannvesen

Branningeniør Silje Eide jobber med forebyggende arbeid.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

En annen sak er typiske barnerom. Der ser brannvesenet ofte at det er koblet mange ulike apparater som TV, mobilladere, lamper og Playstation til en og samme skjøteledning. Permanente installasjoner skal kobles til vegguttak, ikke skjøteledning.

Skjøteledning i skjøteledning er fy-fy!

Hun forteller at de ved tilsyn noen ganger ser skjøteledninger som er koblet i andre skjøteledninger. Det bør en absolutt ikke gjøre fordi det øker faren for brann.

I tillegg ser Eide ofte at folk kobler oljefylte varmeovner og vifteovner til skjøteledninger. Disse trekker så mye strøm at brannvesenet ved inspeksjon ber folk om å fjerne skjøteledningen og plugge varmeovnene i vegguttaket.

– Skjøteledninger kan være kjekke, men de er ment for midlertidig bruk. Faste installasjoner som bruker strøm skal kobles til stikkontakt i veggen, sier Eide.

Les mer om hvordan du unngår brann i elektriske apparater her

–Ofte ser vi skjøtepadder bak TV-en med 8 uttak som ligger og støver ned. Det kan fort bli brannfarlig.

Tor Sverre Evensen, elektriker

1000 W maks

Hos Pet installasjon i Tønsberg er man klinkende klar på at vanlige skjøteledninger ikke bør belastes med mer enn 1000 watt over lang tid.

– Vi ser dessverre altfor mange skjøteledninger i bruk hjemme hos folk, sier Tor Sverre Evensen i Pet installasjon i Tønsberg.

Tor Sverre Evensen

Tor Sverre Evensen, elektriker hos Pet installasjon i Tønsberg.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Den mest klassiske feilen er en eller flere skjøtepadder bak TV-er og stereobenken.

– Ganske ofte ser vi at folk har skjøtepadder med opp til åtte uttak liggende bak TV-en. Der ligger de og samler støv og skitt over lang tid. Dette kan fort bli veldig brannfarlig, sier Evensen.

Han mener at faste installasjoner som TV og stereoanlegg kun bør kobles til faste uttak i veggen.

– Det er ikke nødvendigvis at belastningen fra TV og stereoanlegg er så stor, men dette er permanente installasjoner og da skal det ikke brukes skjøteledninger, forklarer han.

Feil bruk av skjøteledninger

Ikke gjør dette hjemme. Skjøteledning i skjøteledning øker faren for brann.

Foto: John-André Samuelsen / NRK