Lager julepynt i aluminium

600 elever i femte til åttende klassetrinn i Hof og Holmestrand har i dag vært samlet for å lage julepynt av et helt spesielt materiale.

Julepynt i aluminium

Elever pynter med aluminium

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Elevene er enige om at september er et litt spesielt tidspunkt for et juleverksted.

– Vi får lov til å lage julepynt i skoletida - i september! Litt rart, men det er jo så mye som skal lages i år, forteller William og Adrian.

De er to av nærmere 600 elever fra femte til og med åttende klassetrinn i Hof og Holmestrand kommuner. Nå er alle samlet til juleverksted i et stort partytelt i Holmestrand.

Engler i aluminium

Og guttene har helt rett - det er mye pynt som skal lages. I løpet av dagen skal 700 meter valset aluminum bli til 2400 hjerter, stjerner, engler og annen julepynt som skal brukes på alle offisielle juletrær i begge kommunene i år. For snart blir de én kommune.

For å peke framover mot den sammenslåtte kommunen skal pynten ikke bare symbolisere jul, men også vise til noe særegent fra området.

– Holmestrand er aluminiumsbyen. Vi har et av verdens største aluminiumsverk rett ved siden av oss. I hundre år har det vært aluminiumsproduksjon her. Så valget var enkelt, forteller næringssjef Inger Christensen i Holmestrand.

William og Adrian lager julepynt i aluminium

William og Adrian har mye å gjøre

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Men hvordan er det å jobbe med aluminium?

Sandra, Guro, William og Adrian synes det er litt vanskelig å klippe i aluminium. Det er lettere med pepperkakedeig, mener de. Gøy er det likevel. Og ingen har noe i mot å begynne å glede seg til jul allerede nå.

Sikkerhet først

For å være sikre på at alt skulle gå trygt for seg, er Hydros HMS-sjef Stian Knox på plass i juleverkstedet. For sikkerheten er førsteprioritet også her, slik det er i produksjonshallene på bedriften, sier Knox. Slik må det være når 600 elever går i gang med hver sin saks for å klippe i aluminium.

– Vi har lagt ut førstehjelpsutstyr flere steder dersom uhellet skulle være ute, forteller Knox som synes det hele går veldig bra. Og det viktigste er at de voksne holder hodet kaldt, mener han.

Fra oktoberfest til juleverksted

Det er ikke lett å få samlet så mange elever på ett sted.
– Da sjansen bød seg til å låne teltet etter oktoberfesten, måtte vi bare gripe den, sier næringssjef Inger Christensen.

Lydnivået inne i teltet er ganske høyt. Kanskje like høyt som i produksjonshallene i aluminiumsverket?
HMS-sjef Stian Knox tenker seg om.
– Nei, altså...Jo, kanskje når det er lønnsforhandlinger, da, ler han.

Slik blir julepynt i aluminium seende ut

Et annerledes tre

Foto: Hans Petter Reppe / NRK