NRK Meny
Normal

Kunstgressbane setter sinnene i kok

Innbyggerne i Eidsfoss raser over at kommunen ønsker å investere ti millioner kroner i en ny kunstgressbane. – Det er uforståelig når de kutter i langt viktigere tiltak, mener foreldrerepresentant.

Kunstgress

En ny kunstgressbane kan ikke gå på bekostning av andre viktige tilbud til barn og unge i Eidsfoss, mener flere innbyggere i Eidsfoss. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Knut Reitan / NRK

Derfor arrangeres det et fakkeltog utenfor Herredshuset før tirsdagens møte i formannskapet.

Hittil har over femti stykker sagt at de vil protestere mot de planlagte budsjettkuttene.

Les også:

Barn og unge først

Parolene for markeringen vil bli «Barn og unge MÅ komme først», «Nei til sniknedleggelse av Eidsfoss barnehage», «Øremerkede midler til helsesøstertjenesten» og «Flere lærere per elev».

Stemningen blant innbyggerne i Hoff er anspent, sier foreldrerepresentant i Eidsdfoss barnehage Tori-Mette Gausen til NRK.no.

– Vi er fortvila og oppgitt, for vi opplever at Eidsfoss er et sted i vekst. Kommunen spiller et skittent spill med direkte løftebrudd, mener Gausen.

I fjor kjempet hun for å beholde Eidsfoss barnehage hvor de vant frem ved at politikerne lovet å ikke legge ned barnehagen så lenge rekrutteringen var til stede.

I det nye budsjettforslaget står det at kommunen ønsker å redusere assistentbemanningen og ikke ta inn flere barn før våren 2016.

– Dette er i prinsippet en sniknedleggelse, hevder Gausen.

Hun har selv gjort en undersøkelse i nærmiljøet for å finne ut hvordan det ligger an med fremtidige søkere til barnehageplasser i Eidsfoss barnehage.

– Sju barn under tre år er potensielle søkere til barnehageplasser neste år, derfor ser jeg heller ingen grunn til at kommunen skal nedbemanne og innføre inntaksstopp, sier foreldrerepresentanten.

– Ikke vesentlige kutt

Rådmannen i Hof kommune, Jorid Sønju, hevder på sin side at kommunen ikke planlegger vesentlige kutt som vil gå utover tilbudene til barn og unge.

– Nei, jeg er ikke enig i at budsjettforslaget vil få store konsekvenser for de yngre i bygda. Grunnen til det er at vi hvert år opplever at det blir færre og færre barn her for hvert år som går, forklarer Sønju.

Jorid Sønju

Rådmann i Hof kommune, Jorid Sønju, sier det er tøft å kutte i et stramt kommunebudsjett.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Hun legger til at det er derfor kommunen har kunnet kutte i lærerstillinger uten at dette har fått noen større konsekvenser for elevene.

– Har du forståelse for reaksjonene på at kommunen vil investere i en kunstgressbane og kutte i det flere mener er viktigere tilbud?

– Jeg synes det er vanskelig å svare på dette spørsmålet, siden dette er basert på flere politiske vedtak. Likevel ser vi at dette ikke er lett å få til i et løpende driftsbudsjett, her får vi noen utfordringer, svarer Sønju.

Rådmannen mener samtidig at det er viktig at kommunen legger til rette for et godt tilbud til fysisk aktivitet.

Les også:

Frykter for de ansatte

Foreldrerepresentanten i Eidsfoss barnehage er enig i at kommunen bør legge til rette for fysisk aktivitet. Likevel mener hun investeringen er uforståelig.

– Når man ikke har penger til å tilby de aller viktigste tjenestene så er det vanskelig å forstå at de ønsker å gjøre en så stor investering, mener Tori-Mette Gausen.

Hun er oppgitt over at innbyggerne må ty til fakkeltog for tredje året på rad.

– Det kan ikke være morsomt å være politiker i en kommune med dårlig økonomi, men de må kunne ta ansvar og ikke foreta større investeringer før skuta er på rett kjøl igjen.

Midt opp i det hele er Gausen også bekymret for situasjonen for de ansatte i kommunen.

– Etter at det ble kjent at helsesøsterpengene ble brukt til helt andre formål har vår dyktige helsesøster har valgt å slutte, forteller Gausen.

I tillegg frykter hun at de usikre fremtidsutsiktene for Eidsfoss barnehage vil gå utover de ansatte.

– Hvert år står de ansatte i fare for å miste jobben sin, det må være en tøff påkjenning, tror Gausen.

Avviser «sniknedleggelse»

Rådmannen erkjenner at det har vært noen tøffe år for de ansatte i Eidsfoss barnehage.

– Det er klart det er vanskelig å leve med uforutsigbarhet, men samtidig er det ikke snakk om at de kan miste jobben sin, forklarer Sønju.

Hun sier de har en klar avtale om at dagens ordning med assistenter i barnehagen kun er midlertidig.

– Dessuten har vi tidligere foreslått at dersom det skulle bli en nedleggelse av barnehagen i Eidsfoss så vil de ansatte og barna få tilbud om å flytte over til Hof barnehage, forteller Sønju.

– Så dere kan love de ansatte at dere ikke driver med noen «sniknedleggelse»?

– Nei, jeg kan ikke forholde meg til begrepet «sniknedleggelse». Jeg må forholde meg til kommunestyrevedtaket fra desember om at Eidsfoss barnehage opprettholdes. Det er jo politikerne som fatter vedtakene.