NRK Meny
Normal

Har traumer etter overgrep

– De vasker seg rene til det blir sår, slutter å spise, orker ikke å bli tatt på og får ikke sove, forteller barnas bistandsadvokat. Nå er den 19 år gamle overgriperen dømt.

Vold

Foreldre har funnet barnet sitt i fosterstilling fordi de er redde etter overgrepene.

Foto: Colourbox / colorbox.com

Denne uka ble en 19 år gammel mann dømt til syv års fengsel for overgrep mot flere barn. Tenåringen ble ikke trodd da han i Larvik tingrett erklærte seg ikke skyldig for de alvorligste punktene i tiltalen.

Hans forsvarer, Truls Eirik Waale, opplyser til NRK.no at 19-åringen anker dommen til lagmannsretten.

Det er syv ofre i saken, seks av dem er barn. Da overgrepene skjedde mellom 2012 og juli i fjor var flere under 14 år, og ett av barna var 12 år.

– Jeg har aldri hatt en sak hvor en enkelt person har utført så mange seksuelle handlinger som, sier bistandsadvokat til tre av barna i saken, Tove Nissen-Sollie.

Mange endringer

Advokat Tove Nissen-Sollie

ALVORLIG SAK: Bistandsadvokat for barna er Tove Nissen-Sollie. Hun forteller at flere av barna har fått traumer.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Barna, foreldrene, og de som har behandlet barna etter overgrepene, forteller om unge mennesker som har endret oppførsel.

– Noen har et utrolig behov for å vaske seg rene til det blir sår i huden, de slutter å spise – særlig dem som har vært utsatt for overgrep med munnen, de orker ikke å bli tatt på, har store søvnproblemer, mareritt og flashback.

– I tillegg har foreldre funnet barnet sitt i fosterstilling redde. Noen har fått konsentrasjonsvansker og sliter på skolen, forteller Nissen-Sollie.

Bistandsadvokaten trekker også frem at enkelte viser tegn til posttraumatisk stresslidelse

– Noen har også fått det i mindre grad, men vi vet ikke hvordan dette vil slå ut. Psykologene sier det blir en prøve for barna når de havner i et fast parforhold, sier Nissen-Sollie.

Normal reaksjon ved overgrep

Psykolog Anne Kathrine Brøndmo har blant annet jobbet med å utrede barn og unge for rettsapparatet og jobbet med barnefordelingssaker. Hun kjenner ikke denne konkrete saken inngående og blir referert av NRK om punktene som bistandsadvokaten forteller om.

– Generelt er dette normale reaksjoner som barn kan få etter overgrep. Det varierer fra barn til barn, og det kommer an på både grovheten av overgrepet og grovheten i tillitsbruddet til andre mennesker. Mareritt og flashbacks er tegn på alvorlige reaksjoner. Mange av barna føler også en stor skam, sier Brøndbo.

Hvor lenge kan de føle på skammen?

– Hvis man ikke får hjelp til å bearbeide det, kan skammen vedvare hele livet.