Hopp til innhold

Disse nålene gir nye svar om vikinghistorien

En fullskala kopi av Klåstadskipet skal bygges, på samme måte som kopien av Osebergskipet. Men først må båtbyggerne finne ut mer om hvordan skipet faktisk ser ut.

Stiftelsen Nytt Osebergskip skal lage en fullskala kopi av Klåstadskipet. Men først lages en pappkopi.

Nåler stikkes inn på eksakt samme sted som Klåstadskipets naglehull. På den måten vil båtbyggerne finne skipets form når pappkopien er ferdig. Foto: Henrik Bøe.

Restene av Klåstadskipet, Norges fjerde vikingskip som ble gravd ut i 1970, står utstilt på Slottsfjellsmuseet i Tønsberg. Men langt fra hele skipet ble funnet, og ingen vet sikkert hvordan hele skipet så ut.

Naglehull

Derfor er Stiftelsen Nytt Osebergskip opptatt av å finne ut mest mulig om skipets form før de starter byggingen av en fullskala kopi. Noen svar regner de med å få ved å bygge en pappkopi i skala i skala 1:10.

– Naglehull er de eneste sikre punktene vi har for å finne skipets eksakte form, sier båtbygger Jan Vogt Knutsen.

I pappkopien de nå bygger, er naglehullene plassert på eksakt samme sted som på restene som er funnet av skipet.

– Når vi da finner det tilsvarende naglehullet på bordet som skal monteres på skipet, gjenoppstår formen slik den har vært i utgangspunktet, sier Knutsen.

Pappkopi av Klåstadskipet

Egil Sagerøy, Jan Vogt Knutsen og Geir Røvik bygger en pappkopi på Slottsfjellsmuseet i Tønsberg.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Endeløst

En annen utfordring er at endene på skipet mangler.

– Det er et stort tolkningsrom, innrømmer daglig leder i Stiftelsen Nytt Osebergskip, Geir Røvik.

– Vi må ta noen avgjørelser som får en konsekvens for hele formen av skipet. Men vi bruker rekonstruksjoner av andre skip av samme type, for å sammenligne og se om elementer fra dem kan brukes i rekonstruksjonen.

Etter planen skal byggingen av selve skipet starte i mai. Som under byggingen av vikingskipskopien Saga Oseberg, vil arbeidet foregå ved brygga i Tønsberg. Røvik sier det er en stor fordel at båtbyggerne har erfaring fra å bygge kopien av Osebergskipet.

Ikke fullfinansiert

– Vi sitter med en følelse av at vi nå kan dette bedre. Vi har verktøyet og kompetanse på å bruke øksene. Så vi står bedre rustet denne gangen.

– Er det enklere å bygge dette skipet enn Saga Oseberg?

– Ja, vi håper det. Men vi er helt sikre på at vi får utfordringer vi ikke har forutsett. Det er jo kjedelig hvis det blir for enkelt.

Skipet er ikke fullfinansiert ennå, men Røvik satser på at det er ferdigbygd i 2018. Pappkopien bygges på Slottsfjellsmuseet, og er et samarbeid mellom Stiftelsen Nytt Osebergskip og Vestfoldmuseene.

Klåstadskipet

Dette er restene av Klåstadskipet, som står utstilt på Slottsfjellsmuseet.

Foto: Henrik Bøe

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark