Hopp til innhold

Norges fjerde vikingskip

Hør fortellingen om Klåstadskipet, som forliste i en sønnastorm på Vestfoldkysten for 1100 år siden.

Klåstadskipet
Foto: Henrik Bøe / NRK

Klåstadskipet fra Vestfold

Arne Emil Christensen med Klåstadskipet

Arne Emil Christensen med Klåstadskipet.

Foto: øa/Museum P2 / nrk

Allerede på slutten av 1800-tallet kjente man til at det lå noen skipsrester innerst i Klåstadkilen i Vestfold, men norsk arkeologi hadde mer enn nok med å ta seg av Oseberg, Tune og Gokstad. Det ble aldri til noen utgravning av Klåstadskipet før den unge arkeologen Arne Emil Christensen fikk oppdraget i 1969. – Jeg hadde akkurat kommet hjem fra L’Anse aux Meadows, hvor jeg arbeidet sammen med Helge og Anne Stine Ingstad, sier Christensen. I dag er han pensjonist, etter en fartstid på 50 år som ekspert på norske middelalderskip.

Godt bevart

Klåstadskipet

Klåstadskipet.

Foto: øa/Museum P2 / nrk

– Vi trodde ikke vi ville finne brukbare trerester i vraket, sier Christensen, som ble overrasket over at store deler av babord side i skipet var inntakt. Det ble funnet deler av 14 bordganger, og en kjøl på drøye 16 meter. Årringsdateringer viser at skipet må ha vært bygget omkring 990 e.Kr. – Sammenlignet med Gokstad har Klåstad vært noe mindre, og mest sannsynlig et handelsskip med stort lasterom, sier Christensen. Deler av lasten ble også funnet, nemlig 50 fragmenter av brynesteiner fra Eidsborg i Telemark. – Jeg tror skipet må ha kommet ut Skiensvassdraget og blitt overrasket av en sønnastorm i Oslofjorden. Så har skipet forlist et sted i indre Viksfjord, omtrent midt mellom Sandefjord og Larvik og drevet innover i kilen til det landet i fjæra ved Klåstad hvor det veltet sidelengs utover på babord side, sier Christensen. Styrbordsiden må ha stukket opp av vannet, for den er helt borte.

Inspirert av Roskilde

Arne Emil Christensen ved funnstedet for Klåstadskipet

Arne Emil Christensen ved funnstedet for Klåstadskipet.

Foto: øa/Museum P2 / nrk

Om det så er mannskapet som har berget det som berges kunne, eller om de ble henrettet av de lokale bøndene som ville ha vraket for seg selv, det vet vi ingenting om, sier Arne Emil Christensen. I Museum forteller han historien om Klåstadskipet på funnstedet og viser også fram den flotte utstillingen av vraket i Vikinghallen på Slottsfjellsmuseet i Tønsberg. – Vi studerte hvordan man stilte ut vikingskipene i Roskilde i Danmark, og har brukt en teknikk som kun viser de originale restene av vraket, montert inn i svartlakkerte messingstenger som viser skipets linjer. Klåstadskipet fortjener absolutt sin plass i norsk skips-bygningshistorie, som en videreføring og utvikling av byggetradisjonen vi ser i de andre skipene på Bygdøy.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 20/4 kl. 16.03 og søndag 21/4 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.