Hopp til innhold

Klagestorm etter Jakobs 17. mai-tale

Talen Jakob Semb Aasmundsen (19) holdt på 17. mai i Tønsberg har skapt furore.

Jakob

OVERVELDET: Jakob Semb Asmundsen tror ikke reaksjonene hadde vært annerledes dersom han hadde holdt talen i en annen by. – Jeg tror de samme reaksjonene ville kommet der, sier han.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

«Hei. Jeg heter Jakob. Jeg er feminist, ateist og homofil.»

Slik innledet Jakob Semb Aasmundsen 17. mai-talen i Tønsberg. Og det falt ikke i smak hos alle.

– Det kom en bølge av reaksjoner nesten fra første ord. Det var noen som begynte å rope og bue, som ville at jeg skulle komme meg ned fra talerstolen, mens andre løftet hendene og klappet, sier Asmundsen.

Hyller feminismen

Det var Tønsbergs Blad som først omtalte saken, og mange har latt seg engasjere.

Mens noen sliter med å forstå hva talen har å gjøre i et 17. mai-arrangement, er det andre som jubler.

Talen førte også til at syv velforeninger leverte klage til ordføreren. Les hele talen her.

– Talen er en hyllest til den dynamiske grunnloven, at den ikke var ferdig i 1814 og at den hadde en lang vei å gå. Jeg snakker om ting man ikke kunne si på en 17. mai-tale for 200 år siden og om den reisen som har vært, slik at vi kan være litt mer åpne, forklarer Asmundsen.

Ifølge årets 17. mai-komité er han den yngste 17. mai-taleren i Tønsberg noensinne.

– Det er så mange fordommer rundt disse ordene. Jeg definerer feminist som troen på menneskelig utvikling. Jeg takker feminismen for å ha brutt ned urimelige kjønnsidealer. Menn trenger ikke alltid være tøffe, kontrollerende og feilfrie. Takket være feminismen kan gutter være sårbare og gråte.

– Glad for hetsen

Journalist og kommentator Kathrine Aspaas var den eneste som leste gjennom talen på forhånd.

– Jeg ble kjent med Jakob gjennom et mentorprogram. Da han viste meg talen skjønte jeg at han kom til å stikke hodet inn i et vepsebol. Jeg skjønte at det var kontroversielt, sier hun og legger til:

– Men vi glemmer jo ofte at Wergeland og Bjørnson var 20 år da de holdt på. Vi ser på dem som gamle menn og landsfedre, men de var 20 år og glødende opptatt av det de drev på med, og de var radikale.

Ordfører Petter Berg (H) gir også 19-åringen full støtte.

– Jakob har brukt anledningen til å minne oss om hvorfor vi feirer 17. mai. De som sto bak innstiftelsen av dagen var nok i sin tid enda mer rabulistiske enn det Jakob har blitt. Han minner oss på hva grunnloven egentlig står for, nemlig at ytringsfriheten var radikal på den tiden. Dette viser at vi må ta debatten om ytringsfriheten om og om igjen, sier han.

– Og jeg er glad for at de negative kommentarene og hetsen kommer frem, for da får vi også vist at han får massiv støtte og at Tønsberg stiller seg bak Jakob, og det er bra.