NRK Meny
Normal

Jubler for vinmonopol

Det var kø ut døra da ordføreren i Andebu kommune erklærte det nye vinmonopolet for åpnet.

Folk strømmer inn på vinmonopolet i Andebu

Kundene strømmer inn på det nye vinmonopolet i Andebu.

Foto: Susann Rismyhr

Kake, alkoholfri drikke, blomster og store smil var å møte i inngangspartiet til det nye vinmonopolet i Andebu sentrum torsdag formiddag. Og den som gliste mest av alle var ordføreren selv.

– Jeg klipper ingen snor, men jeg erklærer det for åpnet, smiler Andebu-ordføreren Bjarne Sommerstad. Han er fornøyd etter tretten år med forhandlinger.

Andebuordfører Bjarne Sommerstad

Andebu ordfører, Bjarne Sommerstad, er veldig fornøyd med det nye tilbudet.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Det var nærmere tretti personer som fylte inngangspartiet til den nye butikken. De var alle like nysgjerrig på resultatet. De hvisket med hverandre og pekte ivrig inn gjennom glassdørene.

Viktig for bygda

Andebu er i en sterk utvikling for tiden. De nærmer seg 6000 innbyggere og i 2013 var bygda den mestvoksende kommunen i Vestfold. Politikerne har begynt et arbeid med å utvikle sentrum, og vinmonopolet er et helt sentralt element i den sammenhengen.

– Vi vil ha et levende hverdagssentrum, der folk kan få tak i det de vil ha. Og for folk i Andebu er vinmonopol en del av det sentrumet, sier ordføreren.


Han forteller videre at det er mange som pendler inn til Andebu fra byer rundt kommunen. Han håper da at vinmonopolet kan gjøre at folk tar handlingen i Andebu.

– Da når vi frem til kunder, ikke bare med bensinstasjon og matvarer, men på andre arenaer. Jeg håper folk tar fredagshandelen i Andebu, fortsetter Sommerstad.

Folk er positive

Kunde Jøren Hovde

Jørgen Hovde ser frem til å bli kunde på det nye vinmonopolet.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Blant de oppmøtte var Jørgen Hovde. Han jobber på biblioteket i Andebu sentrum, og vet at politikerne satser på et levende sentrum. Derfor er dette en viktig dag for Andebu.

– Så du tror at Andebufolket benytter seg av dette polet fremover andre?

– Ja, jeg ser ikke noe grunn til at folk skal dra noen andre steder. Det er mye lettere å dra hit til sentrum, forteller han.

Huseier Odd Horntvedt

Odd Horntvedt, eier av lokalene, er glad han kan hjelpe til med sentrumsutviklingen.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Og i åpningstalen takket ordføreren Odd Horntvedt, eier av lokalene til vinmonopolet. Han er glad han kan hjelpe til med sentrumsutviklingen i Andebu.

– Dette polet er bra for oss som bor i bygda, og vi kan trekke til oss kunder som er på vei gjennom her til hytter eller jobb.

– Jeg ser frem til dette

Distriktssjef for Vinmonopolet Terje Gran

Distriktssjef for Vinmonopolet, Terje Gran, er har tro på at Andebu kommer til å nyte godt av det nye vinmonopolet.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Da Sommerstad og distriktssjefen for Vinmonopolet, Terje Gran, hadde snakket ferdig, ble det en nervøs og spent stemningen blant publikumet. Etter nærmere ett minutt uten at noen turte å ta første steget inn i butikken, hoppet en dame frem, og fikk en stor blomsterbukett av de ansatte.

Og det er nettopp dette med glede og godt forhold til kundene Sommerstad snakker om. Andebu er et lite sted og har kanskje bedre tid til å snakke med kundene.

Dette er Lars Martin Moland enig i. Han hadde sin første dag på jobb tirsdag. Tidligere jobbet på vinmonopolet i Sandefjord. Nå kommer han til mindre forhold, men det ser han bare frem til.

Vinmonopolansatt Lars Martin Moland

Lars Martin Moland hadde sin første dag på jobb. Han tror dette kommer til å bli spennende.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

– Jeg tror det kommer til å bli veldig spennende. Jeg får nok mer tid til kunder, og det er bra, forteller Moland.

Lettere for folket

Før åpningen torsdag har folk i bygda dratt til Stokke, Revetal, Sandefjord og Tønsberg. Sommerstad ser ikke på disse stedene som konkurrenter lenger, fordi folk i Andebu vil bruke det de har nært.

Selv om det nye vinmonopolet er en kategori 2 butikk, det vil si at de ikke har like stort utvalg som i Sandefjord, Tønsberg og andre større byer, kan Terje Gran betrygger kundene med at de kan få det de vil ha.

– Om det noe folk vil ha, er det bare å legge inn en bestilling i butikken, avslutter han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold:
Fallulykke i Stokke
Behandler traumer med enkle hjelpemidler
Godvær trigger båtsalget
Tilstod overgrep under soning