NRK Meny
Normal

Kjører du med denne i ruta?

– Da bør du passe på å ta den av når bilen ikke brukes til øvelseskjøring, råder politioverbetjent Morten Skarpaas.

L i ruta

HUSK RIKTIG BRUK: Øvelseskjører du ikke, skal du heller ikke ha på L-skiltet.

Foto: Arne Petter Wallin Marthinsen / NRK

Bruker du «Learner»-skiltet i tide og utide, kan det hende politiet vil gi deg en muntlig advarsel. I verste fall kan du bli anmeldt.

L for øvelseskjøring

Det finnes mange varianter av L-skiltet. Noen velger å kjøpe de som kan klistres på ved hjelp av magnet, mens andre går mer kreativt til verks og lager dem selv.

Morten Skarpaas

MUNTLIG ADVARSEL: Dersom du blir tatt for å kjøre med L-skiltet uten å øvelseskjøre kan det hende du får en muntlig advarsel fra politiet, opplyser politioverbetjent Morten Skarpaas.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Uansett hvilken variant du bruker, bør den ikke være klistret på bilen når den ikke brukes til øvelseskjøring. Politioverbetjent med ansvar for trafikk på land og sjø i Vestfold, Morten Skarpaas, forklarer:

– Poenget med L-skiltet er å vise medtrafikanter at man driver opplæring i bilen som kjører foran. Når man ikke driver opplæring skal man naturligvis ta av L-en bak, sier han.

Kan bli anmeldt

Politioverbetjenten har aldri stoppet noen for å ha kjørt med L-skiltet uten grunn, og han håper han slipper det i fremtiden også.

Skulle det likevel skje, har politiet et langt register å spille på når det gjelder overtredelser i trafikken, forteller han.

– I dette tilfellet ville vi nok ha gitt føreren en muntlig advarsel, bedt om at skiltet ble tatt vekk og forklart vedkommende grunnen, sier Skarpaas.

Dersom denne advarselen ikke blir tatt på alvor, vil politiet vurdere strengere sanksjoner.

– Nekter man å fjerne det, eller neglisjerer det vi sier, så vil det bli snakk om en anmeldelse og en reaksjon på det.

Les også: Ny teknologi for øvelseskjøring

Papir eller magnet

Om du foretrekker å bruke magnetskilt eller lage ditt eget spiller ikke så stor rolle, skal vi tro politioverbetjent Skarpaas.

– Magnetskiltet fungerer ikke på enkelte biler, i de tilfellene vil vi ha forståelse for at de lager sin egen variant, sier Skarpaas.

Det viktigste er likevel at skiltet er godt synlig, at L-en er rød med hvit bakgrunn og at det ikke brukes i utide. Statens vegvesen har blant annet laget en egen mal som du kan skrive ut og bruke.