NRK Meny
Normal

Horten må posisjonere seg

Horten kommune har sittet stille for lenge i kampen om kommunegrensene. Nå må kommunen posisjonere seg, mener Høyres gruppeleder.

Horten kommune

Horten kommune står foreløpig alene i kampen om kommunegrensene. Nå vil Høyre posisjonere seg.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Regjeringen har varslet en kommunereform som kan endre kommunegrensene her i landet. Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme kommuner var tidlig ute med å snakke sammen om en mulig sammenslåing. Også Re, Hof og Holmestrand er i konkrete samtaler der også Andebu og Stokke deltar. Stokke vurderer mulighetene både med Andebu med innlandskommunene, Sandefjord eller Tønsberg, mens Larvik og Lardal blir pekt på som en naturlig storkommune. Horten har derimot ikke vært i samtaler med noen.

Horten sitter stille

– Jeg vil at vi skal påvirke vår egen framtid i større grad enn i dag, sier Høyres gruppeleder i Horten, Finn-Øyvind Langfjell.

Det politiske flertallet i Horten har gjennom mange år ment at kommunen klarer seg best alene. Ordfører Børre Jacobsen (H) innrømmer at Horten burde startet tidligere med å posisjonere seg i kampen om kommunegrensene. Reformen vil uansett påvirke Horten.

Børre Jacobsen (H)

Horten kommune har kommet sent i gang, mener ordfører Børre Jacobsen (H).

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Selv om vi ikke skulle slå oss sammen med andre kommuner, har jeg hele tiden vært opptatt av at vi skal følge med på prosessene rundt oss. De vil påvirke oss og da er det greit å sitte ved bordet for å følge med på hva som skjer, i stedet for å avvente hva andre kommuner gjør, sier Jacobsen.

– Det er en stor kommunereform på gang. Da er det greit å posisjonere seg, også for Horten kommune.

Skal bestemme veien videre

Kommunestyret i Horten får saken til behandling på møtet i april. Ordføreren ber da om en fullmakt til å snakke med nabokommunene for å få informasjon.

– Først og fremst er det viktig å sitte ved de samme bordene som dem rundt oss, men jeg vil også be kommunestyret mene noe om hvilke utredninger vi har behov for. Vi bør ha faktagrunnlaget på plass før vi sier ja, nei eller tja til noe som helst.

– Vil du også be kommunestyret si sin mening om du skal se mot nord eller sør?

– I utgangspunktet tror jeg ingen skal være bastante i meningene sine og påstå hva som er best for Horten kommune. Jeg mener vi bør innhente kunnskapen først og ta en avgjørelse etterpå, sier Jacobsen.

Han er likevel usikker på om han klarer å skaffe et flertall for å innlede samtaler med nabokommunene. Horten kan dermed fortsatt stå alene i kampen om kommunegrensene.