Godhet og varme i terrorkaoset

Øde gater og en nesten tom togstasjon var det som møtte tidligere journalist i NRK Vestfold, Tanita Wassås Kveinå, da hun kom til Paris i går. Da åpnet taiwanske Serena hjemmet sitt.

Åpnet hjemmet etter Paris-terror

I sin 22 kvadratmeter store leilighet huset Serena tre fremmede mennesker etter nattens terrorangrep i Paris.

Foto: Tanita Wassås Kveinå

Denne taiwanske jenta forbarmet seg over oss da vi kom til togstasjonen i Paris i går kveld. Hun lot to redde nordmenn og en tysker søke ly i hennes knøttlille leilighet mens hele Paris var i unntakstilstand. Hotellene slapp verken folk inn eller ut, metroen og taxiene stod stille. Vi hadde ingen oversikt og togstasjonen var det siste stedet vi ville oppholde oss på.

Flere åpnet dørene sine for fremmede da terroren rammet i går. Helt utrolig.

Frykten er stor, men samholdet er større.

Det skriver freelancejournalist Tanita Wassås Kveinå, som nå er i den franske hovedstaden, på sin Facebook-side i dag.

Lite oversiktlig

Tanita Wassås Kveinå, journalist NRK Vestfold

– Vi er overveldet, litt redde, triste og sinte, sier freelancejournalist, Tanita Wassås Kveinå.

Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK

Sammen med kjæresten ankom Wassås Kveinå Paris ved midnatt i går kveld. På toget hadde de hatt dårlig internettilgang, og det var vanskelig å holde seg oppdatert på det som foregikk i Frankrike.

– Stemningen var merkelig da vi kom frem, og vi visste ikke hvor alvorlig situasjonen var. Det var ingen taxier man kunne ta, få metroer gikk og alt var uoversiktlig på grunn av de mange angrepene. Vi visste ikke hvordan vi skulle komme oss videre.

Hjelpen i form av en 25 år gammel taiwansk kvinne.

Les også:

Huset tre fremmede på 22 kvadratmeter

– Vi satt ved siden av Serena på toget, og da vi kom til togstasjonen tilbød hun oss å sove hos henne. Hun spurte også en tysker som hadde fått beskjed om at hotellet hans var stengt, forteller Wassås Kveinå.

Kvinnen fortalte at hun bodde i et trygt område i nærheten av ambassaden og kongressen og at metroen til det området av byen ikke hadde stoppet sine avganger.

– Det er helt utrolig hvor mye godhet som oppstår i slike situasjoner. Serena fortalte at flere på togstasjonen gjorde det samme som henne, sier freelancejournalisten.

– Hun gjorde plass til oss på gulvet. Hun var aldri i tvil om at hun skulle rekke ut en hånd, og vi er veldig glade for det vi fikk.

Bataclan angrep

Minst 100 personer ble drept i konsertlokalet Bataclan i Paris i går kveld.

Foto: DOMINIQUE FAGET / Afp

Skulle vært ved konserthallen

Hotellet Wassås Kveinå og kjæresten skulle bo på ligger kun fem minutters gange fra konserthallen Bataclan som var et terroristenes mål i går kveld.

Et forsinket tog førte til at de kom til Paris lenge etter planen.

– Vi skulle egentlig vært fremme klokken ni i går kveld, og da ville vi ha befunnet oss midt i det hele. Heldigvis kom vi oss aldri til hotellet, sier Wassås Kveinå.