Hopp til innhold

Gjenvinner gull og titan fra døde mennesker

Før ble det gravd ned i bakken, nå kommer det til nytte i andre kropper.

Metall.

FLERE TONN: I løpet av ett år får Fønix Miljø AS inn rundt fem tonn metall som går til gjenvinning.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

– Her ser du en hofteprotese, kneprotese og tenner som skal gå til gjenvinning, sier Åge H. Matre, daglig leder ved Fønix Miljø AS i Holmestrand.

Han viser frem en stor kasse som inneholder metaller som er igjen etter en kremasjon.

Det er alt fra spiker fra kista, til proteser og tenner med gullkrone. Matre driver det eneste firmaet i Norge som er eksperter på gjenvinning av metaller etter en kremasjon.

– Det foregår helt mekanisk etter at en person er kremert. Benrester fra personen blir knust i en maskin. Disse skal i urna, mens maskinen skiller ut metallet. Det er ingen som gjør inngrep eller rører noe på avdødes kropp, sier han.

metall etter kremasjon

TENNER: Øverst til høyre ligger det tenner etter en kremasjon. Disse blir sendt til gjenvinning.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

Etter flere års arbeid i kirken, hadde Matre lenge lagt merke til at metall fra kropper blir gravd ned i bakken etter kremering. Tidligere sto det i forskriften til gravferdsloven at metall skulle graves ned.

Etter at firma startet opp i 2011, tok det ett år før forskriften ble endret. Nå kan metallet gjenvinnes.

Positivt for miljøet

Vestfold Krematorium i Sandefjord er et av mange krematorier over hele landet som leverer metall etter kremering til gjenvinning.

– Noe av metallet er verdifullt, og flere av metallene er det lite av i global målestokk. Vi vet også at utvinning av slike metaller ofte skjer under forhold som ikke er så gode, så jeg tror vi bidrar positivt til miljøet ved å gjenvinne dette, sier daglig leder Ola Asp til NRK.

– Får pårørende tilbudet om å få disse metallene?

– De får ikke tilbud om det. Rent rettslig, så er det ingen som eier disse, ellers kunne vi ikke gjort det på den måten.

gamle proteser

GAMLE PROTESER: I midten av bildet ser man en gammel kneprotese, hofteledd og nederst til venstre ei hoftekule. Alt dette ligger sammen med blant annet spiker fra kista.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

Hva blir til hva?

Metall som titan, gull og sølv er eksempler på det som blir sendt fra krematoriene til Holmestrand.

Der blir alt av metall sortert og sendt til blant annet firmaet KA Rasmussen på Hamar som gjør gammelt om til nytt.

– Når vi får inn metallene, blir de først raffinert. Vi skiller ut edle og uedle metaller. Edelt metall som gull, blir raffinert og omgjort til nytt gull som kan brukes på nytt, sier salgssjef Reidun Sørli Haugseth.

Hun forteller at gamle gullfyllinger kan bli til nye.

– Fra kroppen gjenvinner vi gullet som kommer fra tenner. Ei gullkrone inneholder gull, platina, palladium og noe sølv. Av dette lager vi tanngull som selges til tannteknikere som kan lage nye gullkroner, sier hun.

Kneprotese
Foto: Karoline Stangenes / NRK
I løpet av året gjenvinnes cirka fem tonn metall fra kremasjoner.

Mange hofteproteser

Det er ikke bare edelt metall, som gull fra tenner, som gjenvinnes. Gamle proteser er noe av det Matre ser mest av når han henter metall fra krematoriene.

– Vi henter mest kunstige hofter. Det henger nok mye sammen med at det er blant operasjonene det gjøres mest av i dag. Disse sender jeg til lokale gjenvinningsstasjoner som tar seg av prosessen videre, sier han.

Åge Matre

GIVENDE: Daglig leder for Fønix Miljø AS syntes jobben er givende.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

Brunæs gjenvinningsstasjon i Sande er en av dem som tar imot gamle hofteproteser. Protesene blir eksportert videre til smelting for å gå til samme formål som tidligere.

Daglig leder for Fønix Miljø i Holmestrand synes jobben er givende.

– Dette er metaller og verdier som det er knapphet av i verden. Det er veldig fint hvis vi kan bruke så mye som mulig om igjen, sier Matre.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark