Frykter for Torps fremtid

En innflyvningsavgift på rundt 15 millioner årlig og potensiell nedleggelse av taxfree-ordningen kan bety kroken på døra for Torp Sandefjord lufthavn.

Gisle Skansen

VANSKELIGE TIDER: Lufthavnsjef Gisle Skansen vil se pila peke oppover for Torp Sandefjord lufthavn, men må de betale rundt 15 millioner årlig i innflyvningsavgift spørs det om smilet sitter like løst.

Foto: Vegard Lilleås/NRK

Lufthavnsjef Gisle Skansen er helt klar. En såkalt sektoravgift, eller innflyvningsavgift, på rundt 15 millioner kroner årlig til Avinor kan få store konsekvenser for Vestfolds portal ut i Europa og verden.

Under et møte på Torp i dag, med Høyres representanter i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, fylkesordfører Per-Eivind Johansen og Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch, sa Gisle Skansen at "Avinor-modellen" er behagelig for politikerne, men at den gjør det umulig for lufthavnene utenfor Avinor-eie å overleve.

– Det blir som å kaste ut barnet med badevannet, mener Skansen.

Les også:

– Ikke likebehandling

Samferdselsdepartementet har fastsatt en pris som flyselskapene skal betale Avinor på deres lufthavner, som i realiteten er markedspris. Den skal egentlig dekke flysikringskostnadene.

– Forholdet bør være én til én, men fasit hos oss er at de avgiftene dekker rundt 17–18 millioner, mens de reelle kostnadene Avinor ønsker fra oss er på 50 millioner. Altså bare en tredjedel, sier han.

Gisle Skansen og Linda Hofstad Helleland

GOD TONE: På møtet i dag var det god tone mellom lufthavnsjef Gisle Skansen og Linda Hofstad Helleland (H), leder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Leder for transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Linda Hofstad Helleland (H), er enig med Skansen.

– Vi i Høyre og Frp skal hjelpe Torp så mye som mulig. Vi er opptatt av å ha ikke-statlige lufthavner og å se på en løsning som gjør at Torp går en lysere fremtid i møte, sier Helleland.

Skansen mener man bør se til andre land, blant andre Sverige og Danmark hvor de følge EUs anbefaling om at flyplasser av en viss størrelse ikke skal betale innflyvningsavgift.

Redd for hva som kan skje

I helgen holder Arbeiderpartiet sitt landsmøte. En av sakene det skal stemmes over der er om taxfree-ordningen bør avvikles.

Taxfree står for rundt én tredjedel av Torps inntekter. Nedleggelse vil bety kroken på døra for Torp.

– Ja, da er det bare slukke lyset og låse dørene for oss, sier Gisle Skansen.

Linda Hofstad Helleland er redd for utfallet.

Linda Hofstad Helleland

DELTOK: Leder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget Linda Hofstad Helleland (H).

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Jeg er veldig bekymra. Det vil rasere norsk lufthavnstruktur og i verste konsekvens betyr det slutten for Torp. Vi ønsker å beholde taxfree-ordningen for å finansiere lufthavnstrukturen og for å beholde Torp. Her ønsker vi fortsatt vekst, sier Helleland.