Hopp til innhold

Bilisten bak kom og holdt rundt Fred (66)

66-åringen satt fastklemt i egen bil etter frontkollisjonen. Den første hjelpen kom fra bilistene bak.

Trafikkulykke i Stokke

ULYKKE: Frontkollisjonen skjedde på Melsomveien, like ved avkjøringen til Brunstad. Veien var stengt i to timer etter ulykken.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

I 16-tiden 18. mai kjører Fred Røising (66) på Melsomveien på vei fra jobb i Stokke til venner på Tjøme. Plutselig kommer en bil over i motsatt kjøreretning og kollisjonen er et faktum.

Front-mot-front, og nødetatene rykker ut.

Røising ble sittende fastklemt i egen bil etter det kraftige sammenstøtet. Han måtte skjæres løs.

Tross flere skader, var 66-åringen ved bevissthet. Før nødetatene kom frem og mens han satt i førersetet uten å kunne bevege seg, kom hjelpen fra to andre bilister.

Tørket blod

En kvinne fikk andre bilister til å sette ut varseltrekanter, og snakket med AMK og de to involverte. En mann kom rett til Fred Røising.

– Han holdt rundt meg, tørket blod og trøstet meg. Jeg hadde nærmest panikk for jeg fikk ikke rørt meg. Han hjalp meg noe helt utrolig, forteller Røising.

– Jeg husker ulykken, og at han holdt meg. Så hørte jeg en si: nå kan du slippe ham. Jeg er lege. Da kuttet hjernen ut. Etter det husker jeg ikke noe.

Fred Røising i rullestol utenfor Re helsehus.

FORTSATT PREGET: 66-åringen fra Undrumsdal har fra før av problemer med venstre kne. Hans høyre kne ble skadd i ulykken, og han kan fortsatt ikke bruke dette benet noe særlig. Nå skal han på Kysthospitalet for hjelp.

Foto: Privat

Kunne blitt verre

Hadde ikke mannen i bilen bak gjort det han gjorde, er 66-åringen redd resultatet av ulykken kunne vært enda mer alvorlig.

– Jeg kunne fått panikk og begynt å sparke og slå, og prøve å komme meg ut. Det kunne gjort det mye verre.

Han vet ingenting om mannen som hjalp ham, og forsøker nå å få kontakt med både han og kvinnen.

– Jeg har lyst til å gi dem en blomsterbukett hver for den hjelpen de ga.

– Jeg syns det er stort det de gjorde. Jeg kan prise meg lykkelig for at det var slike mennesker i bilene bak.

Viktig

Beredskapsleder ved Sandefjord brannvesen, Carl Fridthjof Jacobsen, sier det kan være avgjørende for utfallet av en ulykke at «vanlige» mennesker vet hva de skal gjøre i en slik situasjon.

– Den førsteinnsatsen som en vanlig person kan yte, er veldig viktig. Det er viktig at folk vet at frie luftveier og at folk puster er førsteprioritet.

– Hva skal man gjøre når man kommer til et ulykkessted?

– Først og fremst gjelder det å sikre skadestedet og sørge for at ulykken ikke blir større enn den allerede er. Neste trinn er å kartlegge skadeomfanget og å hjelpe dem som trenger mest hjelp først.

Flere brudd

Røising merker fortsatt ulykken i kroppen, spesielt i høyre kne som fikk store skader.

– Jeg fikk sju brudd og en knust kneskål, forteller han.

66-åringen skal nå til Kysthospitalet for å trene opp benet igjen. Bilisten i den andre bilen ble også fraktet til sykehus, men Røising opplyser at vedkommende ikke fikk alvorlige skader.