Nye byggeregler kan misforstås

Snart kommer nye regler som skal gjøre det lettere å bygge på egen eiendom. – Men reglene gjelder ikke for strandsonen.

Kyst langs Vestfold

KAN MISFORSTÅS: 1. juli kommer nye regler som gjør det lettere å bygge på privat eiendom. Det er fare for at de kan misforstås – det blir fremdeles ikke lov å bygge i strandsonen.

Foto: Finn.no

Det sier Hanna Fossen-Thaugland, plansjef hos Fylkesmannen i Vestfold, til NRK.

De nye reglene, som kommer 1. juli, skal gjøre at folk ikke trenger å søke om tillatelse for å bygge garasje eller sykkelbod på egen eiendom. Men de som planlegger å bygge en platting på hytta ved sjøen når de leser dette, bør holde gleden tilbake:

– Reglene gjelder nemlig ikke for strandsonen. Etter 1. juli må man fortsatt søke om dispensasjon for å bygge mindre enn 100 meter fra vannet, sier Thaugland.

Hanna Fossen-Thaugland

PLANSJEF: Hanna Fossen-Thaugland, plansjef hos Fylkesmannen i Vestfold.

Foto: Rune Jensen / NRK

Hun forklarer at en annen forbudsregel gjelder for eiendommer i 100-meterbeltet enn for eiendommer lenger vekk fra sjøen.

– Når man søker om dispensasjon fra dette byggeforbudet innebærer det at Fylkesmannen uttaler seg i forhold til nasjonale interesser, sier Thaugland.

Opp til femti kvadrat

De nye reglene vil gjøre det mulig å bygge garasje eller uthus på opp til 50 kvadratmeter – også uten å spørre naboen om lov. Bygningen kan være opp til fire meter høy og være plassert bare én meter fra nabotomta. Det eneste kravet er at du ikke skal bo eller sove der.

De nye reglene gjør også at hvermannsen kan sette opp en sykkelbod, en balkong eller et vindfang på maks 15 kvadrat inntil boligen sin uten å søke i kommunen.

– Hvis man ikke har søkt om å bygge en eventuell garasje på eiendommen i strandsonen, og kommunen foretar ulovlighetsoppfølging, kan det hende man må rive hele garasjen, påpeker Thaugland.