NRK Meny
Normal

Flere kontroller ved skolestart

I forbindelse med skolestarten neste uke skal utrykningspolitiet og lokalt politi ha flere kontroller på skoleveiene i hele landet.

Fartskontroll i Mogrenda i Eid

HOLD FARTSGRENSEN: Utrykningspolitiet er klare til å sørge for trygge skoleveier fra mandag.

Foto: Silje Guddal / NRK

På mandag er 65 000 barn klare for møte skolehverdagen for første gang. Mange av dem går til skolen og UP-sjef Runar Karlsen ber foreldre og sjåfører om å være ekstra oppmerksomme.

UP-sjef Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen er opptatt av å skape trygge forhold på skoleveien.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi kommer til å være mer til stede ved skoleveiene fra mandag og den nærmeste tiden, for å gi skolebarna en tryggere start på skoleåret.

Uvant med trafikk

Utrykningspolitiet skal, i samarbeid med lokalt politi, ha adferdskontroller med spesielt fokus på fartskontroller.

– Det er viktig å passe våre små barn. Det er mange som går til skolen for aller første gang, men også for de andre skolebarna kan det etter en lang sommerferie være litt uvant å skulle forholde seg til trafikken, sier Karlsen.

Han mener foreldre bør følge skolestarterne til skolen, gå opp løypa og forklare hvor de skal gå og hvordan de skal oppføre seg når de skal krysse en vei. Han oppfordrer foreldre til å la barna gå til skolen selv.

– Vi gjør barna en bjørnetjeneste ved å kjøre dem. Det blir mer trafikk, og det kan lett oppstå mer risiko på den måten, sier Karlsen.

– Sett ned farten

Karlsen har en klar oppfordring til voksne som kjører bil der barn går til skolen.

– Ta ekstra hensyn. Ansvaret ligger på oss voksne. Barn er uforutsigbare og kan ha en oppførsel som er overraskende. Vi må sette ned farten, slik at vi er i stand til å unngå situasjoner der man kan kjøre på barna.

Det skal ikke mye til for å unngå tragiske hendelser. Ni av ti overlever en påkjørsel i 30 km/t, bare to av ti overlever i 50 km/t, skriver Nøtterøy kommune på sin Facebook-side, der de har den samme oppfordringen om å vise hensyn til skolebarna i trafikken.

Lover flere kontroller rundt landets skoler i forbindelse med skolestart

Denne videoen har Utrykningspolitiet publisert på sin Facebook-siden. Video: UP