Hopp til innhold

Flere hummerreservater i nasjonalparken

Fredningen av hummer ved Vestre Bolæren i Færder nasjonalpark har vært så vellykket at omfanget av vernet foreslås økt med det mangedoble. Etter planen skal verneområdene være på plass innen årets hummersesong starter 1. oktober.

Fem hummere fra en teine ved Bolærne

Prøvefiske etter hummer i nåværende bevaringsområde ved Vestre Bolæren har gitt store fangster.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Verneområdet for hummer som ble opprettet ved Vestre Bolæren i 2006 har ført til så stor vekst i hummerbestanden på dette stedet at ei arbeidsgruppe nå foreslår nye bevaringsområder. Det betyr at størrelsen på hummervernet i Færder nasjonalpark øker kraftig, fra dagens 700 dekar til 14 000 dekar.

– Må følges opp med kontroller

Og det er nettopp de gode resultatene fra det eksisterende reservatet som ligger til grunn for forslaget om en utvidelse, sier lederen av Vestfold fiskerlag, Olaf Thon. Han sitter i arbeidsgruppa, og var med på å opprette reservatet ved Vestre Bolæren.

– Prøveprosjektet ved Vestre Bolæren har i ettertid vist seg å være vellykket.

Og det er ingen overdrivelse. Reservatet ble opprettet i 2006, og siden den gang har bestanden av hummer der økt med 350 prosent.

– Det skyldes både at det er spesielt gode forhold for hummer ved Bolærne, men også at det har vært ført kontroll med reservatet. Vi er avhengige av at folk respekterer fredningen, så kontrollvirksomhet blir viktig også i de nye områdene, sier Thon.

Tre nye verneområder

Forslag til tre nye bevaringsområder for hummer

De rødskraverte feltene viser hvor arbeidsgruppa foreslår nye bevaringsområder for hummer.

Tre områder foreslås som bevaringsområder. Det eksisterende området ved Vestre Bolæren utvides både sørøst og nordøst for dagens verneområde, inkludert Jensesund mellom Vestre og Mellom Bolæren. Ett av de to nye områdene opprettes mellom Store Færder, østsiden av Sandøya og sørspissen av Østre Bustein.

Det andre området er tenkt i et øst/vest-gående belte mellom Tjøme og Sandefjord, ved Langeskjæra og Sydostskjæra i Tjøme og Stauper i Sandefjord. Dette siste området ligger altså delvis utenfor nasjonalparken.

Bra for kysttorsken også?

Bevaringsområdene kan også ha betydning for kysttorskbestanden som er en truet art i området. Gruppa skriver i forslaget at de tre områdene også kan ha funksjoner som oppvekstområder for kysttorsken.

Nøtterøy, Tjøme og Sandefjord skal ta stilling til forslaget i løpet av april, og deretter skal Fiskeridirektoratet sende den ut på høring før endelig vedtak. Etter planen skal bevaringsområdene være på plass innen hummerfisket starter 1. oktober i år.