Hopp til innhold

– Tenk om jeg blir syk en gang til

LARVIK (NRK): Merethe Haugvaldstad får 273 000 kroner i året i omsorgslønn for å ta seg av sin handikappede datter. Datteren trenger pleie 24 timer i døgnet, men det kan ikke regnes som en jobb, ifølge Larvik kommune.

Merethe Haugvaldstad

HJELPER DATTEREN: Merethe Haugvaldstad må hjelpe datteren Talette med det meste.

– Man må hjelpe henne med å stå opp, spise, kle på henne og hun kan ikke gå uten hjelp. Alt hun gjør må hun ha hjelp til, sier Merethe Haugvaldstad.

Slik har hverdagen hennes vært siden Talette ble født. Det er en fulltidsjobb og en jobb hun gjerne tar. Datteren har Dravets syndrom og trenger pleie hele døgnet.

Får 273 000 i året

De siste fem årene har Merethe fått omsorgslønn på 273 000 kroner i året for å ta seg av datteren. Men det var ikke før hun selv ble akutt syk i fjor og fikk et lengre sykehusopphold at hun innså hvilken sårbar situasjon hun er i.

– Jeg ble lam i beina etter en ryggoperasjon. Kort fortalt ble Talette boende hos faren sin i fire måneder. Da ringte kommunen meg og fortalte at jeg ikke kvalifiserte til omsorgslønn fordi jeg ikke hadde Talette, og at jeg heller ikke kvalifiserte til sykepenger fordi det gjorde man ikke når man fikk omsorgslønn, sier Haugvaldstad.

Opparbeider lite pensjon

Hun reagerer på at de som mottar omsorgslønn ikke har krav på verken sykepenger eller noe særlig pensjonspoeng, selv om man utfører en jobb som ellers ville kostet kommunen en sum i millionklassen.

– Det var da dette begynte å surre i hodet på meg. Det må jo være helt feil og det er urettferdig. For jobben jeg gjør er ganske stor, og hvis andre gjør min jobb så har de alle rettighetene, mens jeg ikke har det fordi jeg er mamma.

– Trenger tilknytning til arbeidslivet

Kommunalsjef for helse og omsorg i Larvik kommune, Karen Kaasa, forklarer at omsorgsarbeidet pårørende gjør ikke skal regnes som en jobb, og at det skal være som et tillegg til de offentlige tjenestene.

– Det er en støtte til pårørende, og det er ikke et ansettelsesforhold. Det gir derfor ikke noen rettigheter til sykepenger eller feriepenger, sier Kaasa.

Hun peker på at pårørende bør ha en tilknytning til arbeidslivet.

– Omsorgsarbeid er jo en oppgave man har en begrenset del av livet og gir ikke den tilknytningen til arbeidslivet som man trenger.

Vil ikke ansette pårørende

Det er ikke aktuelt for Larvik kommune å ansette pårørende verken i brukerstyrt personlig assistanse eller i stedet for omsorgslønn.

– Det anbefales ikke. Det er noe annet å være pårørende enn å være den som er ansatt til å yte tjenester, sier Kaasa.

Haugvaldstad reagerer på at man ikke kan få velge selv.

– Det må være et hull i systemet. Jeg vil ikke henge ut noen eller sutre, men jeg vil ha rettighetene mine så jeg kan bli gammel. Tenk om jeg blir syk en gang til.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark