Hopp til innhold

Vil flytte skolen hit – men får ikke lov

Tønsberg Montessori ville flytte undervisningen til en gård for å lære om gammeldags jordbruk, men loven setter en stopper.

Skolebygg

UNDERVISNING TO STEDER: Skolen ønsker å bruke mer tid av undervisningen på denne gården.

Foto: Tønsberg Montesorri

– Vi mener elevene ville fått mye god læring av dette, sier rektor Kent Härstöm.

Skolen vil omorganisere undervisningen fra høsten av ved å øke timeantallet i faget som heter arbeidet. Faget er et femtimersfag hver uke og går ut på å binde teori og praksis sammen ved å drifte en gård med dyr og grønnsaker, noen kilometer unna skolen hovedbygg på Jareteigen.

Montessori-skolen vil at halvparten av elevene i 8. og 9. klasse skal være på gården en uke og den andre halvparten den neste.

– Vi mener en kombinasjon av teori og praksis er god læring. Hvis man skal lage og drive et drivhus for eksempel, bruker man teoretiske fag som fysikk, biologi og matematikk. Mange av fagene knyttes til jobben på gården. Læringsutviklingen er veldig god, sier Härstöm.

Rektor har ikke hørt at dette er prøvd ut andre steder i Norge og ønsket derfor å få en avklaring fra Utdanningsdirektoratet om det er lov å flytte undervisningen på denne måten.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bygging av drivhus

DRIVHUS: Å bygge et drivhus er den av faget Arbeidet som skolen praktiserer.

Foto: Tønsberg Montesorri

Fikk avslag

Det er det ikke, mener direktoratet, fordi det ikke er innenfor lovens krav til et samlet skoleanlegg. Dagens skoleanlegg er for langt unna gården, mener direktoratet. Det samme mener Fylkesmannen i Vestfold som søkte hjelp fra direktoratet.

Rektor ved skolen sier de likevel ikke ønsker å gi opp håpet om en litt mer annerledes undervisning.

– Vi må forholde oss til at det ikke er lov, men vi skal søke direktoratet om et pedagogisk utviklingsprosjekt hvor vi prøver denne type undervisning imellom tre-fem år. Dersom det fungerer, er det kanskje mulighet for å drive på denne måten i Norge på sikt, foreller rektor.

– Men mener du det er rom for dette i den offentlige skolen, også?

– Hvis man ser en ungdomsskole med størrelsene som er i dag, ser jeg at det kan bli problematisk, men vi tenker på hva som er best for våre elever og kanskje inspirerende for andre skoler. Det finnes jo mange skoler "på landet" hvor dette er aktuelt, også, mener rektoren.

Passer på geit

GEIT PÅ TIMEPLANEN: En viktig del av undervisningen er å passe på dyrene på "Montesorrigården".

Foto: Tønsberg Montesorri