NRK Meny
Normal

EU-godkjente 47 biler over telefon

Et verksted i Vestfold skal ha EU-godkjent 47 biler uten at det er gjort en vurdering av kjøretøyene. Det er én mann som skal stå bak alle.

EU-kontroll

ANMELDT: En mann er anmeldt etter å ha feilaktig EU-godkjent 47 kjøretøy i Vestfold. (illustrasjonsbilde)

Foto: LARS TORE ENDRESEN / NRK

Mannen er nå anmeldt til politiet av Statens vegvesen Region sør etter at de mottok tips om fiktive kontroller ved et bilverksted i Tønsberg. Det skriver de i en pressemelding mandag.

– Verkstedet selv har ikke kjent til at dette har foregått, sier sjef ved Tilsynsseksjonen i vegvesenet region sør, Einar Eskilt til NRK.

– Her er det snakk om en utro tjener som har stått bak alle 47 tilfellene.

Ingen av bilene skal ha vært sjekket på verkstedet.

– Mannen har godkjent de over telefon. Vi anser dette som svært grovt og et stygt brudd på forskrifter og vegvesenets tillitsforhold til de organene som gjør kontroller for oss, sier Eskilt.

Kaller tilbake godkjenningen

Vegvesenet har nå sendt ut brev til alle de 47 bileeierne der de varsler at de kaller tilbake den godkjenningen som bilene har fått.

– De får også en tidsfrist på å godkjenne bilen på nytt, sier Eskilt.

Hva som skjer med bileeierne som med viten og vilje har fått bilen sin feilaktig EU-godkjent, er opp til politiet. Eskilt synes det er leit at dette eventuelt har gått utover uskyldige, og da spesielt personer som for eksempel har kjøpt en av de feilaktig godkjente bilene.

– Det som her har skjedd bidrar til å skape falsk trygghet til de som har kjøpt disse kjøretøyene i god tro om at de hadde godkjent periodiske kjøretøykontroll, sier Eskilt.

Tilsynsseksjonen i Region sør jobber fortsatt med saken og vurderer fortløpende om man skal rette reaksjoner mot verkstedet.