NRK Meny
Normal

Lover bedre etterforskning av barnevold

Politiet skal etterforske bedre og gi raskere behandling av vold og overgrepssaker mot barn. På høy tid, mener Ragnhild Gjerstad.

Politimester Søndre Buskerud politidistrikt, Christine Fossen

BLIR BEDRE: Politimester i Vestfold, Christine Fossen, sier at hun tror barnevoldssakene vil bli løst raskere ved etablering av nytt team i politiet.

Foto: Politiet

Vestfold politidistrikt skal etablere et helt nytt barnevoldsteam som samler etterforskere og jurister i et større fagmiljø.

Politimester i Vestfold politidistrikt, Christine Fossen, mener en slik organisering vil være effektiv.

– Raskere tempo i etterforskningen av disse alvorlige sakene gir god kvalitet som er til det beste for barna. De er det mest sårbare vi har, sier hun til NRK.

Tror det blir enklere å melde

Ragnhild Gjerstad mistet barnebarnet sitt etter mishandling for ti år siden. Åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle ble funnet livløs i sin egen seng hjemme i Kodal.

Han døde av hodeskader, bare åtte år gammel.

LES OM CHRISTOFFER-SAKEN HER

Ragnhild Gjerstad

LAVERE TERSKEL: Ragnhild Gjerstad, mormoren til Christoffer Gjerstad Kihle, som døde etter å ha blitt mishandlet, tror et barnevoldsteam vil gjøre det enklere å melde fra om vold.

Foto: Per Foss / NRK

Gjerstad tror et barnevoldsteam kan gjøre det enklere for voksne å melde fra om vold mot barn.

– Dette er på høy tid og jeg håper at barn nå blir tatt på alvor. Det betyr veldig mye for barna.

– Jeg tror terskelen blir lavere for å si fra nå når dette blir kjent og kommer ut til folk.

– Avdekker mer nå

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå ble det i 2004 anmeldt 342 tilfeller av vold mot barn under 12 år i Norge. I 2010 hadde tallet steget til 1120.

– Jeg tror vi avdekker flere saker nå og tror ikke det har vært stor økning i antall tilfeller. Mørketallene har nok vært større før, sier Fossen.

Hun mener det nye Barnevoldsteamet vil øke kvaliteten i behandling av barnevoldssakene.

Vi samler etterforskere og jurister som jobber med seksuelle overgrep mot barn. De blir nå plassert i Sandefjord, og blir en del av miljøet på Barnehuset i Sandefjord, forteller Fossen.