Ektepar dømt for førerprøvejuks

Sammen hjalp de svært mange fra hele Sør-Norge med å jukse på teoriprøven.

Avansert juks på teoriprøve

SLIK JUKSET DE: Her sitter en mann med en t-skjorte med spesialsydd lomme til mobiltelefon og en liten øreplugg.

Foto: Statens vegvesen

Mange av dem som tok kontakt med mannen hadde flere ganger mislyktes i å bestå teoriprøven. Gjennom venner og bekjente ble de satt i kontakt med mannen som gjennomførte prøvejukset mot betaling.

De møttes ofte rett før prøven. Da fikk den som skulle ta prøven en t-skjorte, eller lignende, med en spesiallaget lomme til en mobiltelefon. For å kunne se prøven var det klippet hull til mobiltelefonens kameralinse. Med en øreplugg kunne personen som avla prøven ha kontakt med den hovedtiltalte mannen via en videosamtale.

Ifølge dommen gjennomførte flere prøven på rekordtid. De tok også prøven på norsk, selv om det ikke var foretrukket språk ved tidligere forsøk.

Tok teoriprøven 50 ganger

Kona avla teoriprøven 50 ganger i løpet av årene 2008 til 2015 uten å bestå. Hun beskrives i dommen som oppegående og retten mener hun enkelt kunne bestått teoriprøven.

Hun brukte årene på lære seg rutinene til trafikkstasjonen og hun var med på å bygge opp mannens beholdning av relevante spørsmål og svar.

Mannen overførte også mye penger til kona over flere år. Noen av årene var ekteparet separert, men utstyret ble oppbevart i leiligheten hennes.

Hun er derfor dømt for å være en nødvendig brikke i mannens førerkortjuks. Hun erkjente ikke straffskyld.

Begge må i fengsel

Mannen er i Larvik tingrett dømt til ti måneder ubetinget fengsel. Kona er dømt til fengsel i ni måneder, der fem måneder er gjort betinget. Retten gjør dermed straffen én måned strengere enn det aktor ba om for begge de hovedtiltalte.

I tillegg må mannen betale 250 000 kroner. Ifølge dommen er det et forsiktig anslag av hvor mye han har tjent på jukset.

Kvinnens forsvarer, Reidar Steinsvik, forteller at hans klient er misfornøyd med resultatet.

– Hun mener hun ikke har hatt noe rolle i det som her har skjedd, og vurderer nå om dommen skal ankes, sier Steinsvik.

Ifølge ektemannens forsvarer Øystein Storrvik kommer de trolig til å godta dommen.

– Han har erkjent denne virksomheten i et stort omfang og vi er innstilt på å akseptere rettens konklusjon, sier han.

Mildere straff for dem som jukset

I den samme dommen blir også 19 andre personer dømt for juks med teoriprøven. Vanlig pris var mellom 4 000 og 6 000 kroner per beståtte teoriprøve.

Fire personer er dømt til 24 dager ubetinget fengsel. 14 personer får 30 dager ubetinget fengsel. Én person er dømt til fengsel i 45 dager, men han dømmes i tillegg for å ha kjørt for fort.

Fra før er også 20 andre personer dømt for å ha jukset på teoriprøven ved å få hjelp av den hovedtiltalte mannen.