NRK Meny
Normal

Eksperimenterte med kjønnsroller på 1800-tallet

HORTEN (NRK): Tatt for 120 år siden, funnet på 80-tallet og stilt ut for første gang i 1996. Nå går bildene verden rundt.

Gå til forsiden

Eksperimenterer med kjønnsroller

Marie Høeg

Eksperimenterer med kjønnsroller

17 bilder

  – Vi tenkte at disse bildene fortjener å bli sett av flere, og det blir de.

  Responsen har ikke latt vente på seg etter at Ingri Østerholt, formidlingsansvarlig ved Preus museum i Horten, publiserte samlingen på et internasjonalt nettsted for foto, kunst og design.

  Bildene har nådd internettbrukere over hele verden, og blant annet blitt omtalt av den britiske tabloidavisen Daily Mail.

  Ingri Østerholt

  STOR RESPONS: Formidlingsansvarlig ved Preus museum, Ingri Østerholt, sier mange har tatt kontakt etter at hun delte bildene på nettet. Enkelte mener de umulig kan være ekte.

  Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

  Leker med kjønnsroller

  Mange av fotografiene, som var merket «privat» da de ble funnet på en låve på 80-tallet, viser Marie Høeg som poserer som mann.

  Bildene er tatt mellom 1895 og 1903, i fotostudioet hun drev sammen med sin partner, Bolette Berg.

  Høeg er kjent som kvinnesaksforkjemper og grunnla blant annet Norges første diskusjonsforening for kvinner i Horten i 1896.

  Seniorkurator ved Preus museum, Hanne Holm-Johnsen, mener bildene sier mye om kjønnsrollene som preget samfunnet på tiden de ble tatt.

  – Å kle seg ut som en mann, som man visste hadde mye større frihet og kunne være en stemme i samfunnet på en helt annen måte, har helt sikkert vært interessant.

  Hanne Holm-Johnsen

  HUMOR: Seniorkurator ved Preus museum, Hanne Holm-Johnsen, tror Marie Høeg og Bolette Berg hadde det morsomt da de tok bildene mellom 1895 og 1903.

  Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

  Fortsatt aktuelle

  Østerholt tror bildene engasjerer fordi de belyser et emne som for noen, fortsatt er vanskelig.

  – Hvis man er ung og lever i en kultur der ting ikke er like «rett frem» som de er i Norge, kan man se at dette er ikke er noe nytt. Det kan skape en aksept.

  Hun tror humoren og lekenheten i bildene bryter med forventningene mange har til gamle fotografier.

  – På bilder man er vant til å se fra den tiden er de strenge og alvorlige, og man har kanskje et inntrykk av at det var sånn det var før. Men mennesker er mennesker.

  Originalbilde av Marie Høeg

  ORIGINAL: Originalbildene er en del av samlingen til Preus museum i Horten.

  Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK