NRK Meny
Normal

Dekket ransofferet (87) med dyner og puter

De tre mennene som er tiltalt for å ha brutt seg inn hos Hamida Didovic (87) i Horten i januar i fjor, møter i retten i dag. De tre er tiltalt for grovt ran med døden til følge.

Rettssak Norde Vestfold tingrett

Sikkerheten er svært høy under rettssaken mot de fem som er innblandet i ranet av 87 år gamle Hamida Didovic i Horten i januar i fjor.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Under ranet i januar i fjor fikk de tre ranerne kun med seg 3000 kroner. To andre menn er tiltalt for ransforsøk mot den samme kvinnen noen måneder tidligere. En av de tre er også tiltalt for å ha stjålet 90 000 kroner under et innbrudd hos Hamida Didovics sønn som bodde i samme bolig.

Det er svært strenge sikkerhetstiltak i Nordre Vestfold tingrett under saken. Publikum sluses gjennom en metalldetektor, det er mye politi tilstede og sikkerheten er svært høy.

Fire av de fem tiltalte erklærte seg skyldige etter tiltalen. Den femte erklærte seg delvis skyldig. Han erkjenner å ha vært med på ranet, men han erkjenner ikke noe skyld i dødsfallet til 87-åringen.

LES ALT OM SAKEN HER

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mistenkelig dødsfall i Horten

Hamida Didovic ble lagt på magen, bakbundet og tildekket av dyner og puter da hun ble ranet. Hun døde kort tid etter at ranerne hadde forlatt leiligheten.

Foto: Erelend Aas / Scanpix

Ble lagt på magen og bundet

Det var tidlig fredag morgen den 22. januar i fjor at Hamida Didovic ble funnet død i sin egen leilighet i Horten sentrum. Omstendighetene rundt dødsfallet gjorde at politiet i Vestfold anså kvinnens død som mistenkelig, og startet drapsetterforskning.

Det var offerets sønn som fant moren, og det kom også frem at døren til offerets leilighet var brutt opp. Den 87 år gamle kvinnen ble lagt på magen, bakbundet og ble dekket av dyner og puter under ranet. Da kvinnen ble funnet var det kun bena hennes som var synlige. Ifølge tiltalen døde hun kort tid etter.

Var i live etter ranet

Den endelige obduksjonsrapporten viste at Hamida Didovic var i live etter at hun ble forlatt etter ranet. 87-åringen var opprinnelig fra Bosnia, og kom til Norge som enke i 1992.

Det er sønnen til det 87 år gamle offeret som først skal i vitneboksen, og det er satt av åtte dager til rettssaken.

Avslørt av mobiltelefonen

Statsadvokat Kjetil Omholt avslørte i sitt innledningsforedrag at etterforskningen sto i stampe, og at det var et vitneutsagn som til slutt satte politiet på sporet av ranerne, skriver avisen Gjengangeren.

En nabo hadde sett en rød bil, og flere bevis skal ha knyttet eieren av bilen, en 22-åring fra Romerike, til ugjerningen.

Data fra eierens mobiltelefon, samt en bompassering plasserte mannen i Horten i det aktuelle tidsrommet.

– 3. mars, i en planlagt aksjon, ringte politiet og ba 22-åringen om et avhør om ranet av Didovic. Avlyttingen avslørte da at han ringte 19-åringen for å avtale hva de skulle si, opplyste Omholt.

Gjennomgang av telefontrafikken førte også politiet til den tredje tiltalte, en 36 år gammel mann.

NRK.no følger rettssaken.