– Visste at familien hadde penger

De tre mennene som er tiltalt for å ha brutt seg inn hos den 87 år gamle Hamida Didovic i Horten i januar i fjor, visste at familien hadde penger.

Mistenkelig dødsfall i Horten

I dette huset ble 87 år gamle Hamida Didovic funnet på magen og bakbundet 22.januar i fjor.

Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK

En kamerat av kvinnens sønn fortalte de tiltalte dette. Det sa en 19-åring fra Strømmen i Nordre Vestfold tingrett i dag.

Sønnen ble frastjålet 90 000 kroner i august 2009, mens 87-åringen ble overfalt og forsøkt ranet like etter. Under ranet i januar i fjor fikk de tre ranerne kun med seg 3000 kroner. To andre menn er tiltalt for ransforsøk mot den samme kvinnen noen måneder tidligere.

Rettssaken mot de tre startet i tingretten mandag, og alle tre er siktet for grovt ran med døden til følge.

Var med på alle tre ranene

19-åringen som forklarte seg i Nordre Vestfold tingrett i dag på dag to av rettsssaken, var med på alle de tre ranene.

Han forklarte i retten at han først var med på ranet hos sønnen til 87-åringen. Dernest var han også med på innbruddet i september i 2009 hos den eldre kvinnen, og var også delaktig i ranet av 87-åringen i januar i fjor da hun døde kort tid etter ranet.

19-åringen fortalte at det var en kamerat av sønnen til den avdøde Hamida Didovic som hadde gitt informasjon til de tiltalte om at familien hadde penger, og hvor disse lå. Kameraten skal ifølge 19-åringen også ha fortalt hvor mye kontanter både sønnen og 87-åringen hadde i sine respektive leiligheter.

Lettet

Christine Hamborgstrøm som er 19-åringens forsvarer forteller at hennes klient var lettet over å ha fått forklart seg.

– Han er veldig glad for at han er ferdig med å forklare seg. Det er hensynet til avdøde og familien som har gjort at han har valgt å legge absolutt alle kort på bordet, sier Hamborstrøm til NRK.

Hadde kunnskap om penger

Kameraten til offerets sønn er ikke tiltalt i saken. Etter det NRK.no kjenner til skal det jobbes med en separat sak mot mannen som også er fra Bosnia.

Konstituert statsadvokat, Håvard Kalvåg understreker at han ikke har vært med på påtalevurderingen i forkant og derfor ikke kan bekrefte dette.

– Det er riktig at det har kommet frem opplysninger underveis i etterforskningen, og under retten i dag, om at det er en person som hadde kunnskap om penger, og som har latt den informasjonen komme videre til andre. Disse har så utført alvorlig kriminalitet, sier, Kalvåg.

Erkjente seg skyldig

Fire av de fem tiltalte erklærte seg skyldige etter tiltalen da rettssaken startet mandag. Den femte erklærte seg delvis skyldig. Han erkjente å ha vært med på ranet, men han erkjente ikke noe skyld i dødsfallet til 87-åringen.

Det var tidlig fredag morgen den 22. januar i fjor at Hamida Didovic ble funnet død i sin egen leilighet i Horten sentrum. Omstendighetene rundt dødsfallet gjorde at politiet i Vestfold anså kvinnens død som mistenkelig, og startet drapsetterforskning.

Det var offerets sønn som fant moren, og det kom også frem at døren til offerets leilighet var brutt opp. Den 87 år gamle kvinnen ble lagt på magen, bakbundet og ble dekket av dyner og puter under ranet. Da kvinnen ble funnet var det kun bena hennes som var synlige. Ifølge tiltalen døde hun kort tid etter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rettssak Norde Vestfold tingrett

Sikkerheten var svært høy da rettssaken mot de tre tiltalet startet i Nordre Vestfold tingrett mandag. Alle måtte gjennom metalldetektor og det var svært mye politi i området.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Svært strenge sikkerhetstiltak

Da rettssaken startet i Nordre Vestfold tingrett mandag var sikkerheten svært høy.

Alle som skulle inn i rettssalen måtte gjennom en metalldetektor, og det var også svært mye politi tilstede.

Det er satt av åtte dager til rettssaken.

NRK.no følger saken.