Mener VGTVs Agurknytt er skivebom

Hva er agurknyheter? Nyhetsredaktøren i ØP mener VGTV har bommet totalt i sitt nye underholdningsprogram Agurknytt. – Vi tåler satire, hvis den treffer. Problemet til VG var at de overhodet ikke traff, mener Erik Werner Andersen.

Erik Werner Andersen, nyhetsredaktør i Østlands-Posten
Foto: Marianne Aakermann / NRK

På VGTV kan du denne sommeren se Agurknytt, et underholdningsprogram med ikke-nyheter på løpende bånd, ifølge programbeskrivelsen.

Etter første program satt redaktør Erik Werner Andersen i ØP seg ned og skrev en krass kommentar til programmet, som han mener gjør narr av lokalavisers utmerkede journalistikk.

Agurknyheter

Eksempel på tabloide avisforsider.

Foto: Faksimile fra VG og Dagbladet

Han mener VGTV har en gjennomgående ovenfra og ned-holdning, og at de gjør narr av lokalavisenes små registreringer og gode, lokale nyhetssaker.

– I likhet med VG så er konflikter og sensasjoner viktig for lokalavisene. Men for de små avisene er også nærhet og identifikasjon viktig, og det var det det var, disse sakene VGTV dro frem som agurknyheter.

Ble provosert

I P2s kulturnytt i dag debatterte Werner Andersen og nyhetsredaktør i VGTV Ole N. Olsen Agurknytt.

– Utgangspunktet for at jeg skrev kommentaren var et intervju med redaktøren i Sarpsborg24, Morten Åby – hvor programlederen spør: Hvor lavt er dere villige til å legge lista? og spørsmålet ble stilt på en nedlatende måte. Jeg tente på alle pluggene og satte meg ned og skrev.

Nyhetsredaktøren i VGTV syns humor er en vanskelig øvelse, og kan være enig i at det første programmet i Agurknytt slapp de store redaksjonene unna.

– Vi gjør ikke narr av lokalavisene, vi har stor respekt for mye av det som lages i lokal- og regionsavisene. Det er ikke sånn at vi har definert agurksaker som dårlige nyhetssaker. Min definisjon på en agurk er en underholdende sak, gjerne nyheter eller noe jeg ikke visste fra før, men som ikke hadde nådd helt opp med tanke på vesentlighetsprinsippet ellers i året, sier Ole N. Olsen.

Erik Werner Andersen mener det hadde hjulpet på inntrykket hvis VG hadde laget programmet med en god dose selvironi, og hatt med noen av sine egne saker.

I kommentaren skriver han blant annet:

«Fitjarposten forteller om fire sangere fra Bergen som gledet beboerne på et behandlingshjem. Det er altså en agurk - synes VG - avisen som i to dager har hatt saken om at sangeren Ariana Grande slikket på en Donut høyt oppe på forsiden. For folk i Fitjar er det derimot en hyggelig sak, som betyr noe for alle som har et forhold til den omtalte institusjonen.»

Nyhetsredaktøren i VGTV er enig i at det ikke var mye innhold fra egen redaksjon eller andre større redaksjoner i det første programmet, men i program to får også egen redaksjon unngjelde.

Hør hele debatten her

Les også: