NRK Meny
Normal

Debatten raser rundt lastebilvideoen

Lastebilvideoen NRK la ut tidligere denne uka har skapt mange reaksjoner blant yrkessjåfører. På en lukket Facebookgruppe hagler meldingene, nesten alle støtter at lastebilføreren tok loven i egne hender.

Lastebil sperrer veien venstre felt på E18

Daglig er det kø på E-18 ved innsnevringen i forbindelse med omkjøringsveien som følge av at Skjeggestadbrua er stengt. På en lukket Facebook-side NRK har fått tilgang til går debatten livlig for seg. Naturlig nok irriterer yrkessjåførene seg over køen og snikingen i Hillestadtunnelen - og de fleste støtter tankbilsjåføren som i forrige uke la seg i begge felt for å stoppe snikingen.

Bred støtte

Facebookreaksjoner på lastebilstunt

De fleste mener lastebilsjåføren gjorde det rette ved å sperre begge feltene før Hillestadtunnelen.

Foto: Facebook

En av brukerene sier for eksempel at han "gleder seg til å være rævhøl mot bilister" neste gang det flasker seg til ved innsnevringen. Han får støtte fra flere, som sier "fortsett sånn", "slik gjør da jeg også", og "helt topp, mer action neste gang".

Kun fire av de rundt 100 personene som har involvert seg i kommentarfeltet sier at det er feil av en lastebilsjåfør å sperre venstre felt ved en slik innsnevring. De mener at det er å ta loven i egne hender.

– Helt uakseptabelt

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) reagerer kraftig på at de fleste lastebilsjåførene støtter tankbilsjåførens kjøring. Gjennom sitt arbeid "På riktig side" jobber forbundet aktivt med hvordan yrkessjåfører skal oppføre seg på veien.

– Jeg kan forstå at yrkessjåfører blir irritert og forbannet på sniking og andre ting som foregår på norske veier, men sånn kjøring er helt uakseptabelt. Vi må følge loven som alle andre, sier Tore Bendiksen, kommunikasjonsansvarlig i NLF.

Bendiksen blir særlig provosert av at traileren som la seg midt mellom feltene var en tankbil.

– Det viktigste vi jobber med er sikkerhet. Vi skal ikke opptre på en måte som kan skape farlige situasjoner, og det gjør denne sjåføren.

Bruk begge felt

Bendiksen er opptatt av at begge felt skal brukes inn mot innsnevringen, for at overgangen fra to til ett felt skal gå raskest mulig.

– For at glidelåssystemet skal fungere er det et poeng at man ikke legger seg for tidlig i høyre felt. Ved å kjøre helt inn i glidelåsen fra begge felt går innflettingen bedre. Noe av utfordringen ved Hillestadtunnelen er at innsnevringen er for dårlig skiltet.

Politiet støtter NLF, og ber yrkessjåførene om å følge veiloven.

– Det er leit at lastebilsjåfører tar politirollen for å hindre snikerne. Det er vår jobb, vi tar oss av denne situasjonen nå, sier Heidi Seisly i Utrykningspolitiet.