NRK Meny
Normal

Sommerblomstene dine kan visne i kulda

Det er fortsatt fare for nattefrost flere steder i Sør-Norge. Har du plantet blomster allerede, kan en duk eller avis hjelpe blomstene dine.

Gartner Geir Mellingen gir deg tips til sommerhagen

Se video: – Det eneste du trenger her er et lam

Det er tidlig morgen på Gjennestad Hagesenter i Stokke i Vestfold. Sprinkleranlegget dusjer kaldt vann over blomster, krydderurter og buskevekster, og gjør dem klare for hager og blomsterbed.

Gartner Geir Mellingen sier han merker en økning i omsetningen etter flere uker med godvær.

– Når sola kommer, kommer også vårstemningen og kjøpelysten. Gleden over hage og blomster er veldig stor, smiler den engasjerte gartneren.

Han sier at hvilke blomster det går mest av, forandrer seg etter hvor i sesongen vi befinner oss.

– Helt i starten er det stemorsblomster, ranukler og påskeliljer vi planter, og utover mot sommeren finner vi våre favoritter. De eldre velger mer tradisjonelt, mens den yngre garde gjerne prøver noe nytt.

Les også:

Geir Mellingen

Geir Mellingen med noen av krydderurtene som finnes på Gjennestad Hagesenter.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

– Vi er nok litt ivrige

Men selv om værgudene har servert oss i Sør-Norge flere godværsdager, er det ikke sikkert nattefrosten slipper taket ennå.

– Noen sommerblomster kan få seg en smell og kanskje aldri reise seg opp igjen. Hvis du planter blomster nå, så sørg for å ha en avis eller en duk å legge over. Det hjelper på kuldenedslaget, sier Mellingen.

Han anbefaler også å sette blomstene inntil husveggen, det gir ekstra beskyttelse mot kulda.

– Vi er nok litt ivrige når det kommer til å plante blomster i hagen, og bruker blomster som ikke er klare for å bli plantet.

Hør flere tips fra Geir Mellingen her: