NRK Meny
Normal

Betalte for å få igjen familiebildene

Marie Louise Lorentzen fra Sandefjord opplevde at hackere tok over familiepc-en og krevde nesten 1000 dollar for at hun skulle få familiebildene tilbake.

Marie Louise Lorentzen

MISTET BILDER: Marie Louise Lorentzen hadde ikke tatt backup av familiens bilder. Hun vet ikke hvordan hackerne fikk tilgang til pc-en.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Angriperne som i helgen tok over tusenvis av datamaskiner verden over krever løsepenger for at de skal gjenopprette filene dine.

Dataeksperter anbefaler folk å ikke betale, men Marie Louise Lorentzen fra Sandefjord tok sjansen da hackere tok over familiepc-en før jul.

– Jeg skulle lage et familiealbum til svigermor og oppdaget at jeg ikke kunne åpne noen av bildefilene, forteller Lorentzen.

Alle filene på familiens pc-en var låst. Kun et utpressingsbrev var tilgjengelig.

Les også: NSM: – Største dataangrepet verden har sett

Prutet på prisen

– Mannen min oppdaget brevet da han sjekket pc-en. Det sto at de hadde tatt kontroll over pc-en og filene våre og at vi måtte betale 985 dollar for å få en nøkkel til å låse opp pc-en, forklarer Lorentzen.

Fortvilelsen var stor da de skjønte hva som hadde skjedd.

– Det var helt forferdelig. Vi har tre barn og alle videoer og tusenvis av bilder fra fødselen og fremover var på pc-en, sier trebarnsmoren.

Familien forsøkte først å få dataeksperter til å løse problemet, men det var ikke mulig.

– Vi syntes det var mye å betale nesten 7000 norske kroner, men da ingen kunne hjelpe oss prøvde vi å prute på prisen, men angriperne svarte at de kunne se at vi hadde en bra pc og at vi som bodde i Norge hadde god råd, sier Lorentzen.

Likevel klarte familien å få prisen ned.

– Det endte med at vi betalte 500 dollar (ca. 4200 kroner) og da fikk vi nøkkel til filene våre, sier Lorentzen.

Les også: Slik beskytter du deg mot løsepengevirus

– Ikke betal

Men det å betale løsepenger blir ikke anbefalt av dataeksperter. Selv om du betaler er du ikke garantert at filene åpnes, forklarer Erik Solheim i NRK Beta.

– Du risikerer at de bare åpner noen av filene dine og krever deg for mer penger for å åpne flere filer, eller at det ikke skjer noe. I tillegg bidrar du til å finansiere kriminalitet, sier Solheim.

Han mener du heller bør lære av angrepet.

– Hvis du mister mobilen din på sjøen er mobilen tapt. Slik bør du også tenke om pc-en din om den blir hacket. Lær av feilen og sørg for å ta backup av filene dine og at pc-en foretar automatiske oppdateringer som tetter sikkerhetshull, sier Solheim.

Marie Louise Lorentzen fikk en nøkkel til å låse opp sin pc, men ikke alle bildene er tilbake.

– Vi har kanskje fått igjen to tredjedeler av bildene, sier hun.

Familien hadde et godt antivirusprogram, men ingen backup av bildene.

– Nå har vi lagret alt på sikre harddisker som ikke er koblet til pc-en, sier Lorentzen.