74 land er angrepet – regner med angrep også mot Norge

Nasjonal sikkerhetsmyndighet advarer norske sykehus og annen kritisk infrastruktur og ber dem snarest oppdatere datasystemene sine etter cyberangrepet som har rammet over 70 land.

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Hans Christian Pretorius

OVERVÅKER DATATRAFIKK: Fra kontrollrommet Norcert i Nasjonal sikkerhetsmyndighet på Bryn i Oslo, monitoreres datatrafikken til og fra en rekke norske institusjoner og kritisk infrastruktur. Avdelingsleder Hans Christian Pretorius (stående) advarer om at dette er et alvorlig angrep.

Foto: Tormod Strand, NRK

– Vi regner med at også Norge vil bli angrepet, sier avdelingsdirektør Hans Christian Pretorius i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Pretorius sier at omfanget av angrepet er uklart, men at det er stort og har rammet mange land.

– Da er det vanskelig å konkludere med at Norge ikke blir truffet av et angrep, sier han.

Ifølge BBC er tallet på rammede land oppe i 74, og stadig økende.

I Storbritannia er sykehus og klinikker over nesten hele landet rammet av et løsepengevirus som stenger datasystemene. Viktige operasjoner har blitt utsatt, pasienter sendt hjem og ambulanser omdirigert. Britiske myndigheter kaller situasjonen alvorlig.

Sverige rammet

En rekke land er rammet, som USA, Kina, Russland, Spania, Italia, Vietnam, Taiwan og Ukraina. Det skal dreie seg om titusenvis av angrep. Ifølge den svenske avisa Aftonbladet skal også Sverige være rammet.

Stadig mye land blir føyd til listen og tallet på angrep, som skjer via e-post mot windowssystemer, skal nå være oppe i over 45 000.

Så langt er det ikke oppdaget noe angrep i Norge, opplyser Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som overvåker datatrafikk døgnet rundt fra et nytt cyberkoordineringssenter i Oslo.

Hans Christian Pretorius

Hans Christian Pretorius i NSM.

Foto: Eirin Aardal/NRK

– Dette er et alvorlig angrep, og vi følger utviklingen tett, sier Hans Christian Pretorius som leder Cybersikkerhetsavdelingen i NSM.

På nettsidene til de 40 sykehusene og klinikkene som er rammet av dataangrepet i Storbritannia, blir pasientene bedt om å unngå å oppsøke sykehuset dersom det ikke er strengt nødvendig. Hundrevis av operasjoner er utsatt, pasientjournaler utilgjengelige og legene må skrive med penn og papir.

Utpressing

Pretorius forklarer at angrepet trolig er kommet via e-post, og at brukeren aktiverer viruset ved å klippet på en lenke eller åpen en fil.

– På et øyeblikk har så den ondsinnede programmet kryptert filene på datamaskinen, og brukerne får ikke tilgang uten å betale løsepenger, forklarer han.

NSM overvåker nå situasjonen nøye og er i kontakt med myndigheter i andre land.

Ser på IT-trafikk på norske sykehus

I Norge er det statlige Norsk helsenett (NHN) som leverer og drifter den nasjonale IKT-infrastrukturen i helsevesenet.

Også de følger situasjonen nøye.

– Norsk helsenett er kjent med det store dataangrepet mot helseinstitusjoner, men kjenner ikke til noen angrep i norsk helsesektor nå, sier Håkon Grimstad i Norsk Helsenett til NRK.

Han sier at de løpende monitorer datatrafikken i nettverket til norsk helsesektor, men at det ikke er registrert noe unormalt fredag.

– Ser vi unormal trafikk, reagerer vi, for eksempel om datamaskinen til en ansatt har mye trafikk fra utlandet, uten at det er en kjent årsak, sier Grimstad.

Advarsel om dataangrep på nettside for britisk helsevesen

ADVARSEL: På nettsidene til britiske sykehus som er rammet av dataangrepet, blir pasientene bedt om å unngå å oppsøke sykehuset dersom det ikke er strengt nødvendig. Hundrevis av operasjoner er utsatt, pasientjournaler utilgjengelige og legene må skrive med penn og papir.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Liten svensk kommune angrepet

I den vesle svenske kommunen Timrå i Västernorrland er 70 datamaskiner rammet av viruset.

– Rundt 70 av våre datamaskiner er rammet av viruset, sier ordfører Andreaz Strömgren til nyhetsbyrået Reuters.

Like før kl. 15 fredag ble skjermene først blå, og deretter svarte. Da de restartet lå det meldinger på skjermene om at datamaskinen var krypert og at den kunne låses opp mot løsepenger. Ordføreren regner med at 70–100 maskiner kan være låst på denne måten.

Ifølge SVT har angrepet ikke rammet hjemmesykepleien eller aldersboliger.

Svenske myndigheter har sendt ut en advarsel om at flere kan bli rammet av det internasjonale angrepet som skal ha rammet datamaskiner i over 70 land.

Dette er en ny variant av WannaCry-viruset som angriper Windows-systemer og krypterer filer både lokalt på maskinen og på delte nettverksservere, advarer Sveriges nasjonale sikkerhetsmyndighet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger