NRK Meny
Normal

Bekymret for russen

Feiringa har vært planlagt i lang tid. Dressene, bilene og bussene er klare. En og annen fest er nok også planlagt. Russefeiringa gir grunn til bekymring, mener lærere.

Lærere og leger er bekymret for russefeiringen.

Russen gleder seg til å feire at 13 års skolegang er over. Lærere og leger er derimot bekymret for russens helse.

Lite søvn og mye alkohol. For mange er det innholdet i feiringen av at 13 års skolegang er over. Alle merkene er strøket på dressene og årets russekull kan knapt vente på å starte feiringa.

Gir grunn til bekymring

– Vi er bekymret for at russen ikke skal ivareta helsa si, sier Egil Lysebo. Han er russekontakt og avdelingsleder for musikk, dans og drama ved Sandefjord videregående skole.

I løpet av russefeiringa er ungdommene tett på hverandre. En måned med lite søvn, men desto mer fest og alkohol gjør at også den assisterende fylkeslegen i Vestfold blir bekymret.

Per Schjeldrup

Assisterende fylkeslege i Vestfold, Per Schelderup, sier russefeiringen øker risikoen for smitte og infeksjoner. Han ber russen passe på hverandre og tenke over hva de gjør.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

- Lite søvn og mye alkohol gir økt risiko for skader, smitte og for å gjøre ting man ikke burde gjøre, sier Schelderup, som ber russen ta vare på hverandre og tenke over hva de gjør.

Mye alkohol

Russen selv innrømmer at det blir mye alkohol i russetiden, men at de fleste tar det med måte.

– Ja, en god del drikker så det holder, men det er også mange som tar vare på hverandre, sier Helena Møller-Nordby, russepresident på Nøtterøy videregående skole.

Schelderup sier rus og mangel på søvn øker faren for smitte og infeksjoner. Han frykter også mengden alkohol i russetida.

– Man blir forgiftet og klarer ikke å opprettholde vitale funksjoner som å puste selv. Da trenger man intensivbehandling, for det finnes ingen motgift til alkohol, sier Schelderup.

Egil Lysebo forteller at han hvert år ser at russen er sliten når de kommer på skolen. Han ber russen ta det rolig og tenke på at de skal gjennomføre en eksamen når russetiden er over.