Hopp til innhold

Fikk hjelp til å finne sitt barns grav

Ekteparet Kjærås fant sønnens grav etter mange år med sorg og fortvilelse.

Ekteparet Kjærås.

Eva og Alf Steinar Kjærås fra Nøtterøy mistet barnet sitt to dager etter fødselen.

Foto: Sigbjørn Larsen / MRK

Eva og Alf Steinar Kjærås fra Nøtterøy opplevde sitt livs mareritt da de mistet sitt nyfødte barn to dager etter fødselen. I mange år visste de heller ikke hvor sønnen var gravlagt.

– Et overgrep mot oss, sier de i dag om den behandlingen de fikk og den sorgen de har måttet leve med gjennom livet.

Les også:

Ble lagt i en eksisterende grav

Helt fram til 1997 kunne barn som døde i mors liv, eller kort tid etter fødselen på sykehuset, bli gravlagt uten at foreldrene visste hvor det døde barnet var blitt av.

Vanlig praksis var at de døde barna ble lagt i en eksisterende grav, et vilkårlig sted på kirkegården.

Slik havnet to dager gamle Steinar Kjærås fra Nøtterøy i en grav til en 90 år gammel dame på Tønsberg kirkegård.

– Unge og uerfarne

For mange foreldre har det vært vanskelig å takle sorgen og fortvilelsen over å ha mistet et barn og heller ikke ha en grav å gå til. NRK.no har snakket med foreldrene Eva og Alf Steinar Kjærås som har fortalt sin historie.

I 1972 fikk vi tvillinger. Det var en overraskelse fordi ingen visste at det var to. De ble født syv uker for tidlig. Etter to dager døde den ene tvillingen, forteller ekteparet og fortsetter:

– Vi ble fortalt at det var vanlig at de barna som døde på denne måten, ble lagt i en grav sammen med et annet dødt menneske på et vilkårlig sted på kirkegården. Vi syntes dette var veldig rart, men følte at vi måtte godta det.

– Vi var unge og uerfarne og trodde at det var slik det skulle være. I denne tiden hadde vi også fullt fokus på den andre tvillingen, i frykt for at dette barnet også skulle dø. Etter som tiden gikk skapte dette en stor sorg og sårhet hos oss, samt mange tanker om hva som egentlig hadde skjedd.

– Vi ble utsatt for et overgrep

– Vi føler i dag at vi ble utsatt for et overgrep, sier Kjærås.

Etter mange år i sorg og uvisshet, valgte ekteparet fra Nøtterøy å ta kontakt med kirkevergen i Tønsberg. Takket være han klarte de å spore opp sin sønns grav.

I dag vet de hvor sønnen er gravlagt og har valgt å opprette et gravminne for ham i en spesiell minnelund inne på kirkegården.

– Det vil alltid føles sårt, men nå er det i alle fall godt å ha en grav å gå til, sier ekteparet fra Nøtterøy.

I dag har barna som ble gravlagt på denne måten, fått sin egen minnelund inne på kirkegården. De døde barna har fått navnene sine på egne minneplater. En skulptur med en brutt søyle symboliserer et avbrutt liv.

– Forferdelig praksis

Foreldrene til Steinar Kjærås er ikke alene. Bare siden 1997, da den nye gravferdsloven kom, har 60 dødfødte eller for tidlig fødte barn blitt satt ned på Tønsberg kirkegård.

Kirkevergen i Tønsberg har hjulpet flere foreldre med å finne de ukjente barnegravene, men det er også mange som aldri vil få vite hvor barnet sitt er gravlagt. Rett og slett fordi arkivene er for dårlige og fordi det tidligere ikke ble ansett å være nødvendig.

– Dette var en forferdelig praksis som det er bra at det har blitt slutt på, sier kirkevergen i Tønsberg, Øistein Grimsæth.

Kirkevergen fant graven

Kirkeverge Øistein Grimsæth. Den brutte søylen på minnelunden symboliserer et avbrutt liv.

Foto: Sigbjørn Larsen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark