NRK Meny
Normal

Politiet avfyrte varselskudd ved kirkegård i Tønsberg

Mannen hoppet opp på panseret av politibilen og truet med å knuse frontruta. Han nektet å hive fra seg hammeren og politiet løsnet to varselskudd.

Politiet avfyrte varselsskudd ved Tønsberg gamle kirkegård

Tønsberg gamle kirkegård ligger like ved jernbanen og Farmandstredet kjøpesenter, i Tønsberg sentrum.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Mannen truet vektere på Farmandstredet i Tønsberg med en skarp hammer. En politipatrulje var i nærheten og fikk tillatelse til å bevæpne seg, sier politistasjonssjef i Tønsberg Øystein Holt.

Mannen hadde da forflyttet seg til en kirkegård i nærheten.

– Politiet forklarte til mannen at de var bevæpnet og at han måtte kaste fra seg hammeren, men han gjorde ikke det. Han løp istedenfor mot politipatruljen som avfyrte ett varselskudd i bakken, vekk fra mannen, sier Holt.

Mannen ga seg ikke og fortsatte mot politipatruljen med hammeren i hånda, og politiet skjøt nok et skudd i bakken. Politiet brukte deretter pepperspray for å få kontroll på han.

Varslet en time etter skytingen

Skyteepisoden skjedde klokken 12.15, men det tok en time før politiet varslet allmennheten på Twitter.

– Vi vurderte at det ikke var øyeblikkelig behov for informasjon, sier Holt.

– Det er klart det er dramatisk når politiet fyrer av skudd, men vi har vært i kontakt med Spesialenheten for politisaker, som mener vi handlet riktig.

Mannen fra Larvik som er pågrepet er en kjenning av politiet. Han er i 20-årene og er tidligere dømt for vold og narkotikakriminalitet.

En kirketjener var vitne til skytingen. Han sitter nå i avhør som vitne.

Laster Twitter-innhold

Les også:

Tønsberg gamle kirkegård - sperret av etter at politiet avfyrte varselskudd

Store deler av kirkegården er sperret av etter at politiet avfyrte varselskudd på kirkegården onsdag ettermiddag.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Norsk politi bevæpner seg ofte, men skyter i få tilfeller, viser tall fra Politidirektoratet. Statistikken viser at antall årlige tilfeller hvor politiet har truet med våpen varierer fra 52 til 75.

I 2012 truet politiet med skytevåpen 58 ganger, og avfyrte skudd ved tre tilfeller. Norsk politi er i alminnelighet ubevæpnet.

Det vil si at politiet normalt ikke bærer skytevåpen i tjenesten, men kan bevæpne seg etter ordre eller i en nødssituasjon.

Les også: